MOOI VAK. Houden zo.

BIJBLIJVEN

Bijblijven, oftewel, hoe je kennis op peil te houden. De wereld om ons heen verandert dus ook ons vak. Nieuwe technieken, nieuwe machines, GPS, digitalisering, andere manieren van werken. Het is dus belangrijk dat je bijblijft in je vak. Zo blijf je breed inzetbaar voor je werkgever en kun je met plezier blijven werken. Bovendien wordt het erg gewaardeerd door je werkgever als je zelf voor een opleiding of cursus kiest.

Veel gestelde vragen en antwoorden:
Wat voor opleidingen kan of moet ik volgen?
  • Dat hangt vaak van het soort werk af wat jij en je collega’s doen. Als je onder de CAO LEO werkt is de cursus ’Werken langs de weg’ verplicht (als je ten minste ook echt wel eens langs de weg aan het werk bent).
  • Als jouw bedrijf VCA-gecertificeerd is dan is voor jou een VCA-cursus ook verplicht. Door steeds meer opdrachtgevers wordt het VCA-certificaat verplicht gesteld.
  • Soms kan ook een spuitlicentie (bewijs van vakbekwaamheid voor het werken met gewasbeschermingsmiddelen) of een cursus Flora en Faunawet verplicht zijn.
  • Je kunt altijd met je werkgever overleggen of je een cursus mag volgen die voor jou en/of je werkgever interessant is en waardoor jij je kennis op peil houdt.

Waar vind ik een cursusgids?
De digitale cursusgids is hier te vinden. Werkgevers en werknemers uit de cumelasector (loonwerksector) kunnen deelnemen aan deze cursussen. CUMELA-leden kunnen zichzelf of hun medewerkers direct aanmelden na inloggen.  

Moet ik hierover met mijn werkgever/werknemer in gesprek?
Het is verstandig om elk jaar met elkaar te bespreken of er cursussen zijn die je zou kunnen en/of moeten volgen. Hier vindt je tips voor werkgevers en werknemers hoe je dit kunt doen. 

Wat is Stigas?
Stigas helpt werkgevers, werknemers en zelfstandigen in agrarische en groene sectoren bij veilig en gezond werken. Denk aan:

  • wettelijk verplichte activiteiten als risico-inventarisatie en -evaluatie en preventief medisch onderzoek
  • voorlichtingen en trainingen over onder andere machineveiligheid, gezond bewegen tijdens het werk en hygiëne
  • speciale programma’s als Werken aan morgen (duurzame inzetbaarheid)

Stigas adviseert dus niet over vaktechnische scholing. Kijk voor meer informatie op www.stigas.nl.

VEILIGHEID

Veiligheid is misschien wel één van de belangrijkste onderdelen van je vak. In je vak wordt veel met machines gewerkt en dat vraagt om bepaalde voorschriften. Logisch want het gaat wel om de veiligheid van jou, je collega’s en omstanders.

Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)
Wil je meer weten over de arbeidsomstandigheden op jouw bedrijf kijk dan in de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Die zou er moeten zijn. Is die er nog niet kijk dan op
http://www.stigas.nl/diensten/risico-inventarisatie-en-evaluatie/

Meer informatie over veilig werken
Arbo catalogus: http://www.agroarbo.nl/mechanisch-loonwerk/

Veel gestelde vragen en antwoorden:
Hoe veilig is mijn werkplek?
Werk altijd met gezond verstand en op een veilige manier. Veiligheid is nooit overdreven en denk nou niet ’t gaat wel voor een keertje. Verantwoord werken is lijfsbehoud en van levensbelang, want je lijf moet je hele leven nog mee! Kijk voor tips en voorbeelden eens op www.agroarbo.nl

Waarom is pauze nemen zo belangrijk?
Een pauze geeft je even rust, maakt je weer scherp en alert en verhoogt daardoor de productiviteit. Doorwerken zonder pauze, duurt per saldo meestal langer. Bovendien is de kans op ongelukjes groter!

Wat is de rol van arbeidsinspectie?
De arbeidsinspectie heet tegenwoordig inspectie SZW. Ze willen eerlijk, gezond en veilig werk voor iedereen. Werkgevers en werknemers hebben hiervoor zelf een verantwoordelijkheid en kunnen beboet worden als de regels overtreden worden.

Waar vind ik informatie over veilig werken?
Kijk eens op www.agroarbo.nl bij mechanisch loonwerk. Daar vind je de checklist voor de dagelijkse praktijk. Je kunt zien waar jij op moet letten en je kunt ook lezen wat je werkgever voor je moet doen. Alles wat op deze site staat is goedgekeurd door inspectie SZW (vroeger de arbeidsinspectie). Hier komen telkens nieuwe onderwerpen bij. Op deze site moet te vinden zijn wat jij wilt weten! Als je onderwerpen mist, laat het dan weten!

Moet ik hierover met mijn werkgever/werknemer in gesprek?
Het is verstandig om je vragen over veilig werken bespreekbaar te maken. De werkgever is financieel verantwoordelijk voor de gezondheid van de werknemer. Beiden dienen zich dat te realiseren.

Weersomstandigheden

Werken bij warm weer
Tijdens het werken bij warm weer, zijn er een aantal zaken waar u als werkgever én werknemer op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk luchtige, bedekkende kleding te dragen en is het belangrijk om goed te blijven drinken. Meer tips en trics kunt u hier vinden.

Werken bij vorst
Tijds het werken bij lage temperaturen zijn er ook een aantal zaken waar u als werkgever én werknemer op moet letten. Zorg bijvoorbeeld voor goede persoonlijke beschermingsmiddelen en pauzeer op een verwarmde plek. Meer tips en trics kunt u hier vinden.

JE GEZONDHEID

Om lekker te blijven werken, moet je ook lekker in je vel zitten.
Dat betekent een beetje letten op je gezondheid en zorgen dat je fit bent. Zo hou je het ’t langst vol.

Veel gestelde vragen en antwoorden:
Hoe belangrijk is het om naast m’n werk te sporten?
Het is erg belangrijk om voldoende beweging te krijgen op een dag. Dat is niet hetzelfde als sporten. Het advies is om minimaal 5 dagen per week 30 minuten te bewegen: Denk aan wandelen, fietsen, traplopen, zwemmen. Het mooiste is dat je tijdens je werkdag zorgt dat je je beweging hebt gehad. Eet je brood bijvoorbeeld lopend op. Door te bewegen blijf je fit, kun je beter tegen stress, slaap je beter, blijf je slanker enz...

Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik ziek wordt?
1. Kleding aanpassen aan verwachting weer en werk.
2. Zoveel mogelijk houding wisselen, niet te lang achtereen in vaste houding.
3. Niet overbelasten.
4. Luisteren naar signalen van het lichaam.
5. Emoties / twijfels / ergernissen niet opkroppen, maar bespreken met iemand die je vertrouwt.

Wat gebeurt er als ik langdurig ziek ben?
Bij ziekte vindt begeleiding plaats door de arbodienst. Als je langdurig ziek bent wordt er een re-integratiebedrijf ingeschakeld. Een arbeidsdeskundige beoordeeld of terugkeer naar de eigen werkgever mogelijk is (in hetzelfde of ander werk), of dat er gekeken moet worden naar ander werk bij een andere werkgever (dat heet re-integratie 2e spoor)

Wat heeft het voor zin om een preventief medisch onderzoek te doen?
Omdat voorkomen beter is dan genezen! Het is goed om te weten hoe het met je gaat. Een hoge bloeddruk merk je soms helemaal niet, terwijl het wel verstandig is om er iets aan te doen. Meestal geldt: Op tijd actie ondernemen voorkomt klachten.

Weersomstandigheden

Werken bij warm weer
Tijdens het werken bij warm weer, zijn er een aantal zaken waar u als werkgever én werknemer op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk luchtige, bedekkende kleding te dragen en is het belangrijk om goed te blijven drinken. Meer tips en trics kunt u hier vinden.

Werken bij vorst
Tijds het werken bij lage temperaturen zijn er ook een aantal zaken waar u als werkgever én werknemer op moet letten. Zorg bijvoorbeeld voor goede persoonlijke beschermingsmiddelen en pauzeer op een verwarmde plek. Meer tips en trics kunt u hier vinden.

IN BALANS

Een mooi vak maakt je werk leuk, maar er mag wel uiteraard wat tijd overblijven voor je privéleven. Je gezin, kinderen, hobby’s. Belangrijk is dat je hier een goede werk-/privé-balans in vindt.

Veel gestelde vragen en antwoorden:
Hoe kan ik minder gaan werken?
In deeltijd werken kan in overleg met je werkgever. Soms past het niet bij de werkzaamheden die je doet, en is overleg over een andere functie de enige mogelijkheid om in deeltijd te gaan werken. Bij een deeltijd dienstverband hoort een loon in verhouding tot het deeltijdpercentage van jouw dienstverband. Ben je 57 jaar of ouder dan kun je ook minder werken door deel te nemen aan de seniorenregeling.
Moet ik hierover met mijn werkgever/werknemer in gesprek?
Het is verstandig om dit onderwerp bespreekbaar te maken. 
Wat houdt de seniorenregeling precies in?
Als je deelneemt aan de seniorenregeling (dat kan vanaf je 57e jaar) dan mag je vier dagen in de week (= 80%) gaan werken tegen 90% van het loon. Dit moet natuurlijk wel in te passen zijn in de bedrijfsvoering. Overleg dit eens met je werkgever. Meer informatie hierover vindt je op www.collandarbeidsmarkt.nl en in de cao LEO.

Wanneer geldt het tijd-voor-tijd principe?
De CAO geeft de werkgever de mogelijkheid om 50% van de gemaakte overuren te compenseren in tijd voor tijd. Als jij het er mee eens bent mogen ook alle overuren in tijd gecompenseerd worden.

Tot welke leeftijd moet ik eigenlijk doorwerken?
Als je hiermee het pensioen bedoelt, dan is er niet meer één leeftijd waarop iedereen stopt met werken. Wanneer jij kunt stoppen met werken hangt af van wat jij wilt en een aantal zaken, zoals je gezondheid, het inkomen dat je nog nodig hebt, en je pensioenopbouw. Met je inlogcode kun je op www.bplpensioen.nl allerlei varianten berekenen. Door de variabelen anders in te vullen zie je direct het effect op jouw pensioenuitkering.

Wat is het overbruggingsfonds?
Bij bepaalde weersomstandigheden komt het voor dat de gebruikelijke werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden. Wij noemen dat onwerkbaar weer. Het Overbruggingsfonds stelt in gevallen van onwerkbaar weer en daarmee samenhangend gebrek aan werk (bijvoorbeeld in de winter) de werkgever in staat zijn werknemers in vaste dienst te houden en de kosten daarvan op te vangen. In de periode van 15 november tot 1 april kan de werkgever maximaal 30 overbruggingsdagen vaststellen. Tijdens de overbruggingsdagen betaalt de werkgever 80% van het feitelijke loon door. Voorwaarde is dat de werknemers een vast dienstverband mét overbrugging hebben. Meer informatie over het Overbruggingsfonds vind je op www.collandarbeidsmarkt.nl.

Wat is Stigas?

Stigas helpt werkgevers, werknemers en zelfstandigen in agrarische en groene sectoren bij veilig en gezond werken. De dienstverlening van Stigas [www.stigas.nl] is er volledig op afgestemd. Denk aan:

  • wettelijk verplichte activiteiten als risico-inventarisatie en -evaluatie en preventief medisch onderzoek
  • voorlichtingen en trainingen over onder andere machineveiligheid, gezond bewegen tijdens het werk en hygiëne
  • speciale programma's als Werken aan morgen (duurzame inzetbaarheid)

Mooivakman test

Machine van de maand
en krijg een gratis T-Shirt

Vakman nieuws

07/08/2018
Werkenden in het groen weten veel over de risico’s van teken.
Meer >
01/08/2018
Onderzoek toont aan dat rijbekwaamheid is verbeterd.
Meer >
Meer nieuwsberichten >