Verbeterde lashelm: 50 procent minder lasrook in uw ademzone

Verbeterd alternatief voor laskap

Gebruikt u bij het lassen nog steeds een laskap? Overweeg dan om over te stappen op de verbeterde lashelm. Dat werkt een stuk gezonder.
Stigas heeft de verbeterde lashelm in de praktijk getest bij vier loonwerkbedrijven die vooral incidenteel en kort lassen. De conclusie van de lassers was dat er inderdaad minder lasrook in hun ademzone terecht kwam. Ook waren zij heel positief over de automatisch kleurende lasruit.

Lasrook
Bij het lassen komt lasrook vrij: een mengsel van fijne stofdeeltjes, gassen en dampen. Vooral in de opstijgende rookpluim komen hoge concentraties van deze rook voor. De pluim is groter dan u met het blote oog kunt zien. Bij laswerk waarbij een kleine hoeveelheid rook vrijkomt en bij laswerk met een lage inschakelduur (minder dan 15 procent), zoals hechten, wordt vaak een laskap gebruikt. Hiervoor is nu een beter alternatief: de verbeterde lashelm.

Sluit beter aan
Deze helm sluit beter aan op uw hoofd. Daardoor komt de lasrook niet gemakkelijk achter de laskap. In totaal komt er 50 procent minder lasrook in uw ademzone terecht. Omdat de lasrook niet
gefilterd wordt, is het belangrijk om na het lassen de kap van de helm niet meteen omhoog te zetten. Tel tot vijf en doe hem dan pas omhoog. Anders ademt u toch een behoorlijke hoeveelheid lasrook in.

Automatisch kleurende lasruit
Kies voor een helm met een automatisch kleurende lasruit. Hiermee houdt u goed zicht op uw werk en hoeft u de lashelm niet telkens omhoog te zetten.

Meer weten?
Voor meer informatie over de lashelm kunt u een mail sturen aan Stigasadviseur Peter Bredius: Peter.Bredius@Stigas.nl.
Voor meer informatie over de afspraken in de sector over arbeidsomstandigheden in de werkplaats kunt u kijken op http://www.agroarbo.nl/mechanisch-loonwerk/ . Daar vindt u bijvoorbeeld maatregelen om de risico's te verkleinen bij het verwisselen van wielen en banden en over uitlaatgassen.

Christ Essens

Bron: Stigas

Mooivakman test

Machine van de maand
en krijg een gratis T-Shirt

Vakman nieuws

 
07/08/2018
Werkenden in het groen weten veel over de risico’s van teken.
Meer >
01/08/2018
Onderzoek toont aan dat rijbekwaamheid is verbeterd.
Meer >
Meer nieuwsberichten >