Hoe combineer je een kleintje van 9 weken met een 70-urige werkweek?

09 augustus 2017  

Je bent gewend aan 70-urige werkweken en ineens ben je vader en heb je een kleintje thuis. Hoe ga je dat dan combineren?

Je bent gewend aan 70-urige werkweken en ineens ben je vader en heb je een kleintje thuis. Hoe ga je dat dan combineren? We vroegen het aan Kevin Kersten (29), algemeen medewerker bij Sturris in Laren. Zijn vriendin Geeke ligt nu tijdelijk in het ziekenhuis en zoontje Styn is net negen weken. Een goede werk-privé balans is dan even ver te zoeken.

 

"Loonwerk is geen negen tot vijf werk."

Loonwerk is hard werken, maar met de komst van Styn doet Kevin even een stap terug. "Ik heb gelukkig een goede relatie met mijn werkgever. Ik heb hem gebeld en gezegd dat ze me de komende tijd even niet zien. Helemaal niet nu Geeke in het ziekenhuis ligt. Ik moet er nu echt voor mijn gezin zijn. Kijk, die vrijheid krijg ik. Het gezin is het belangrijkste en dat vindt mijn werkgever ook."

 

"Een feestje of verjaardag laat ik zonder problemen schieten."

Zijn werk is zijn alles en daar laat Kevin veel voor schieten. Kevin: "In de hakseltijd kunnen ze van alles doen wat ze willen maar dan blijf ik echt hakselen. Dat is mijn lust en mijn leven. Ik vind het vooral mooi omdat ik ook de mais zaai. In het najaar maak je van het gewas een mooi product en draag je dus bij aan het bedrijfsresultaat van de klant. Niemand die me dan stopt. Een verjaardag of feestje zeg ik er rustig voor af. Ik denk sowieso dat je in het loonwerk zo'n instelling moet hebben. Het is gewoon seizoenswerk. Als je altijd maar bedankt, bedanken ze jou ook een keer."

 

"Als je altijd maar bedankt, bedanken ze jou ook een keer."

Bedanken deed Kevin eigenlijk nooit. Kevin: "Klopt, ik zei eigenlijk nooit nee. Al belden ze me zondagmiddag om gras te maaien. Maar ik ben sinds de kleine er is wel terughoudender geworden en ik zeg nu weleens een keer nee. Gelukkig is daar ook begrip voor op het werk. Toen Styn net geboren was ben ik elke avond mooi op tijd naar huis gegaan."

 

"Nee zeggen moet je leren."

"Er zijn op het werk trouwens wel meer jongens die geen 'nee' kunnen zeggen. Die komen nu bij me met vragen, zo van 'hoe deed jij dat dan?'." Kevin schiet in de lach en zegt "Ik leer ze om 'nee' te zeggen. Haha, daar zal mijn baas blij mee zijn. Nee hoor, ik zeg alleen tegen de jongens dat ze best een keer aan zichzelf mogen denken. Daar heeft mijn baas ook alleen maar plezier van want aan collega's die doordraaien heeft niemand iets. Kijk, met grondverzetwerk erbij kun je hier 24 uur per dag aan het werk zijn. Dus je moet ermee oppassen want in principe kun je altijd door."

 

"In het loonwerk kun je 24 uur per dag werken."

Kevin weet het zeker: hij heeft het mooiste werk ter wereld. En met die werk-privé balans komt het wel goed. "Zeker" zegt Kevin resoluut. "En.." voegt hij er nog aan toe "..de diversiteit aan werkzaamheden bij Sturris maakt het nog leuker. Je doet afwisselend werk dus je bent niet het hele jaar alleen maar aan het gieren bijvoorbeeld. Dat zorgt ervoor dat het leuk blijft. Kijk, daar heb ik in ieder geval een goede balans in", lacht hij.

 

Andere mensen, andere taal, andere gewoonten, andere gewassen, ander klimaat. Hierdoor heb ik ook vakmatig heel veel geleerd.
Meer >
Je hoeft hem aan het einde van de dag nog net niet van zijn kraan af te trekken, maar feit is dat zijn werk z'n alles is.
Meer >

"Plezierig werken is een optelsom van een aantal zaken", zegt Jack. "Dat begint met een stukje persoonlijke betrokkenheid"


Meer >

Bijblijven in je vak is volgens René ook gewoon een kwestie van proberen en niet bang zijn.        


Meer >

Mooi Vak Man in gesprek met Gebr. vd Poel over een andere functie voor Roy


Meer >
Loonwerk is een mooi vakgebied. Er wordt hard gewerkt, maar het kent ook uitdagingen. Zoals de balans tussen werk en privé, gezondheid, veiligheid, en bijblijven in je vak. Mooi Vak Man! ging op bezoek bij bedrijven die goed bezig zijn.
Meer >
Niek Stoel (22) uit Rutten zit in het derde jaar van zijn bachelor plantenwetenschappen aan de Wageningen University. Welke master hij daarna gaat doen, weet hij nog niet, maar het zal in elk geval plantgericht zijn.
Meer >
Je bent 18 jaar, je werkt hard, gaat ook nog naar school. Hoe houd je dat vol? Patrick: "Ja, het breekt je wel een keer op. Maar mijn baas houdt er rekening mee dat we genoeg slaap krijgen, dus dat komt wel goed."
Meer >
Trekker rijden. Wat is er mooier dan dat? Niets, volgens de 24-jarige Albert de Hon uit Staphorst.
Meer >
Max Schiphof is 18 jaar en weet nu al dat hij niets liever wil dan het loonwerk.
Meer >
 
Joram Dijkstra is nog maar 19 jaar oud, toch weet hij precies wat hij wil: zoveel mogelijk kunnen doen in het mooie werk dat hij doet.

Meer >

 Blijft een mooi vak ook na 45 jaar nog mooi? Joeke twijfelt geen moment over zijn antwoord. “Jazeker!


Meer >

“Het was altijd óf werken óf wat leuks doen, nu is het en/en.”


Meer >

 

 

Hoe houd je het lang vol in dit vak?


Meer >

Je bent gewend aan 70-urige werkweken en ineens ben je vader en heb je een kleintje thuis. Hoe ga je dat dan combineren?


Meer >
Als je een mooi vak hebt, kijk je niet op een uurtje. Maar voor Swen de Mik (23) zijn dagen van 16 uur geen uitzondering.
Meer >

Willem Gerrits is slechts 21 jaar oud maar heeft samen met zijn broer al een eigen loonbedrijf.


Meer >
Gijsbert Meijer (21) praat niet over een Mooi Vak, maar over het Mooiste Vak.
Meer >

Mooivakman test

Machine van de maand
en krijg een gratis T-Shirt