Samen een klus klaren, prachtig toch?

05 december 2017  

Trekker rijden. Wat is er mooier dan dat? Niets, volgens de 24-jarige Albert de Hon uit Staphorst.

Al vanaf zijn tiende loopt hij bij een boer en is van daaruit het loonwerk ingerold. Hij werkt nu bij Jan Bakker in Oldebroek/Dronten, waar hij alweer ruim drie jaar bezig is.

Albert hoeft niet lang na te denken over het mooie van zijn vak: “Samen zorg je er voor dat er een gewas uit de grond komt en je haalt het er met z’n allen weer uit. Wat zo mooi is, is niet uit te leggen. Je moet het eigenlijk zelf meemaken. Je maakt vaak lange dagen en je helpt elkaar er ook een beetje doorheen. De sfeer is absoluut goed, zeker aan het begin van de oogst. Dan is iedereen nog fris. Maar naarmate het seizoen vordert, wordt dat wel iets minder”, zegt hij lachend.  

“Tegenwoordig ben je het hele jaar druk”

Vermoeidheid kent iedere loonwerker, er wordt immers hard gewerkt. Albert: “Bij Jan Bakker heb je ook geen rustige periodes meer. Eerder maakte je in het voorjaar het land klaar en dan had je het iets rustiger tot aan de oogst in het najaar. Maar tegenwoordig zorgen we ervoor dat we - als het werk in het voorjaar klaar is - andere klussen oppakken. In principe ben je nu het hele jaar druk, daar komt het wel op neer.”

“Met z’n allen werken aan een vrije zaterdag”

Het is hard werken in de loonsector en daar heeft Albert geen moeite mee. ”Klopt,” zegt hij. “Voor mij is mijn werk een manier van leven. Bij Jan moet veel gebeuren en het is niet snel goed, maar er wordt wel op je gelet. Zo moeten we weer gaan spitten deze week, maar we hebben afgesproken dat we er met z’n allen zo hard tegenaan gaan dat we vrijdagavond klaar zijn en een vrije zaterdag hebben.”

“Altijd een verse groentemaaltijd van de zaak”

Is het geen aanslag op je gezondheid, al dat harde werken? Albert: “Mijn gezondheid is goed. Op het werk letten ze er ook 100% op. Wat ik een geweldig pluspunt vind bij Jan, is het eten. In het loonwerk is het vaak hier en daar een patatje of pannenkoeken, maar bij ons hebben ze gewoon een koelkast met groentemaaltijden. Die worden elke avond netjes uitgedeeld aan iedereen, waar je ook bent.”

“We rijden hier op prachtig spul”

Er wordt goed op de mensen gelet, ook op het gebied van veiligheid is alles in orde. Albert: “Zeker! We rijden op nieuw materieel, echt prachtig spul, en het wordt allemaal perfect onderhouden. Er moet ook netjes met het materiaal worden omgesprongen. Zo halen we, als we klaar zijn op het land, altijd even met handschoenen de grond eraf, dus niet met een schep. En als we bijvoorbeeld de weg op moeten met iets dat we te breed vinden, dan wordt het dusdanig aangepast dat het wel kan.”

“Pas op met vermoeidheid als je de weg op moet”

“Ik vind ook dat je je bewust moet zijn met wat voor materiaal je op de weg rijdt. Ook met het oog op de werktijden die er vaak gemaakt worden. Je maakt lange dagen en je zit met groot materiaal op de weg. Aan het einde van de week is iedereen wel moe en dan moet je wel alert blijven.

 

Trekker rijden. Wat is er mooier dan dat? Niets, volgens de 24-jarige Albert de Hon uit Staphorst.
Meer >
Max Schiphof is 18 jaar en weet nu al dat hij niets liever wil dan het loonwerk.
Meer >
 
Joram Dijkstra is nog maar 19 jaar oud, toch weet hij precies wat hij wil: zoveel mogelijk kunnen doen in het mooie werk dat hij doet.

Meer >

 Blijft een mooi vak ook na 45 jaar nog mooi? Joeke twijfelt geen moment over zijn antwoord. “Jazeker!


Meer >

“Het was altijd óf werken óf wat leuks doen, nu is het en/en.”


Meer >

 

 

Hoe houd je het lang vol in dit vak?


Meer >

Je bent gewend aan 70-urige werkweken en ineens ben je vader en heb je een kleintje thuis. Hoe ga je dat dan combineren?


Meer >
Als je een mooi vak hebt, kijk je niet op een uurtje. Maar voor Swen de Mik (23) zijn dagen van 16 uur geen uitzondering.
Meer >

Willem Gerrits is slechts 21 jaar oud maar heeft samen met zijn broer al een eigen loonbedrijf.


Meer >
Gijsbert Meijer (21) praat niet over een Mooi Vak, maar over het Mooiste Vak.
Meer >

Mooivakman test

Machine van de maand
en krijg een gratis T-Shirt