VAN HARD WERKEN WORD JE NIET RIJK, VAN LANG WERKEN WEL

12 februari 2018  

Niek Stoel (22) uit Rutten zit in het derde jaar van zijn bachelor plantenwetenschappen aan de Wageningen University. Welke master hij daarna gaat doen, weet hij nog niet, maar het zal in elk geval plantgericht zijn.

Niek komt uit een heus loonwerkersnest. Zijn ouders hebben een eigen loon- en akkerbouwbedrijf (Loonbedrijf Stoel) en zo is het loonwerk er met de paplepel ingegoten. Niek is er gek op: “Op pad gaan en mensen helpen, resultaat boeken, dat vind ik echt mooi werk. En dan niet alleen hard werken, maar vooral slim werken. Iets nieuws uitproberen waardoor je voortaan efficiënter werkt. Niet alleen voor jezelf maar ook voor degenen waar je het voor doet, dat vind ik heel interessant.”

 

“Niet alleen hard, maar vooral slim werken.”

 

In zijn vrije tijd (avonden, weekenden en vakanties) is Niek vaak op het loonbedrijf van zijn ouders te vinden. Hij neemt zelfs weleens een dag vrij van z’n studie om thuis te assisteren als het druk is. Het lijkt alsof hij naast zijn studie bijna niets anders doet dan werken. Maar dat laat Niek zich niet gebeuren. Niek: “Je houdt altijd nog de zondag over. Bovendien ben je seizoensgebonden en is het met de winterdag gewoon rustiger. Je kan altijd wel blijven werken, en ik vind het ook leuk, maar je moet er niet onder gaan lijden. Als je wat met je maten wilt gaan doen, dan moet dat ook gewoon kunnen. Je zegt misschien niet zo snel nee tegen je eigen familie, maar dat heb ik de afgelopen jaren toch meer geleerd. En ze gunnen het me ook. Zo ben ik op een buitenlandse studiereis geweest. In goed overleg met mijn ouders kon dat gewoon. Kijk, je bent nog jong en werken kan altijd nog. Je moet wel je horizon verbreden.”

 

“Hetzelfde werk doen in minder tijd.”

 

Als hij bij klanten komt die weten wat hij studeert, worden er soms weleens vragen gesteld over problemen waar ze tegenaan lopen. Niek vindt het leuk om mee te denken aan oplossingen en ziet er wel iets in om na zijn studie verder te gaan in het loonwerk. Niek: “Maar als ik het loonwerk overneem, wil ik het thuis wel anders gaan doen. Van 80 uur in de week op een trekker zitten, word ík bijvoorbeeld niet gelukkig. Ik wil graag de nadruk leggen op slimmer werken en naast loonwerker ook adviseur zijn. Werken met goede spullen is een goed voorbeeld. Thuis hebben we geen oud materieel, dus als er iets moet gebeuren dan kan de strijd losbarsten. Dan ben je misschien een week druk, maar dan is het ook klaar. En niet dat je daarna weer een week loopt te sleutelen of zo. Ik houd dus van slim en efficiënt werken om het zo maar te zeggen. En als je zo werkt, moet je ook tijd over kunnen houden om leuke dingen te doen.”

 

“Loonwerk wil je zo lang mogelijk met plezier blijven doen.”

 

“Ze zeggen weleens ‘van hard werken wordt niemand rijk, van lang werken wel’. Dat is een mooi gezegde. Kijk, het is leuk om af en toe hard te kunnen werken, maar je moet wel lol en plezier in je werk houden. Voldoende ruimte voor vrije tijd hoort daarbij. En laten we eerlijk zijn, als je mensen vrij geeft als het kan, zijn ze ook eerder bereid om een stapje harder te werken als het moet. Dat is loonwerk. Je doet het als team, samen. Dat wil je zo lang mogelijk en met plezier blijven doen.”

Op m'n vijftiende ben ik begonnen met stage lopen. Vrij snel daarna ben ik van school gegaan en bij een hoveniersbedrijf gaan werken.


Meer >
"Soms komt m'n meisje dan 's avonds of op zaterdag kijken met de kinderen. Die vinden dat ook machtig mooi. Vijf minuten met de trekker mee en ze zijn alles weer vergeten. Ze vinden het prachtig."
Meer >
Andere mensen, andere taal, andere gewoonten, andere gewassen, ander klimaat. Hierdoor heb ik ook vakmatig heel veel geleerd.
Meer >
Je hoeft hem aan het einde van de dag nog net niet van zijn kraan af te trekken, maar feit is dat zijn werk z'n alles is.
Meer >

"Plezierig werken is een optelsom van een aantal zaken", zegt Jack. "Dat begint met een stukje persoonlijke betrokkenheid"


Meer >

Bijblijven in je vak is volgens René ook gewoon een kwestie van proberen en niet bang zijn.        


Meer >

Mooi Vak Man in gesprek met Gebr. vd Poel over een andere functie voor Roy


Meer >
Loonwerk is een mooi vakgebied. Er wordt hard gewerkt, maar het kent ook uitdagingen. Zoals de balans tussen werk en privé, gezondheid, veiligheid, en bijblijven in je vak. Mooi Vak Man! ging op bezoek bij bedrijven die goed bezig zijn.
Meer >
Niek Stoel (22) uit Rutten zit in het derde jaar van zijn bachelor plantenwetenschappen aan de Wageningen University. Welke master hij daarna gaat doen, weet hij nog niet, maar het zal in elk geval plantgericht zijn.
Meer >
Je bent 18 jaar, je werkt hard, gaat ook nog naar school. Hoe houd je dat vol? Patrick: "Ja, het breekt je wel een keer op. Maar mijn baas houdt er rekening mee dat we genoeg slaap krijgen, dus dat komt wel goed."
Meer >
Trekker rijden. Wat is er mooier dan dat? Niets, volgens de 24-jarige Albert de Hon uit Staphorst.
Meer >
Max Schiphof is 18 jaar en weet nu al dat hij niets liever wil dan het loonwerk.
Meer >
 
Joram Dijkstra is nog maar 19 jaar oud, toch weet hij precies wat hij wil: zoveel mogelijk kunnen doen in het mooie werk dat hij doet.

Meer >

 Blijft een mooi vak ook na 45 jaar nog mooi? Joeke twijfelt geen moment over zijn antwoord. “Jazeker!


Meer >

“Het was altijd óf werken óf wat leuks doen, nu is het en/en.”


Meer >

 

 

Hoe houd je het lang vol in dit vak?


Meer >

Je bent gewend aan 70-urige werkweken en ineens ben je vader en heb je een kleintje thuis. Hoe ga je dat dan combineren?


Meer >
Als je een mooi vak hebt, kijk je niet op een uurtje. Maar voor Swen de Mik (23) zijn dagen van 16 uur geen uitzondering.
Meer >

Willem Gerrits is slechts 21 jaar oud maar heeft samen met zijn broer al een eigen loonbedrijf.


Meer >
Gijsbert Meijer (21) praat niet over een Mooi Vak, maar over het Mooiste Vak.
Meer >

Mooivakman test

Machine van de maand
en krijg een gratis T-Shirt