De kraan is mijn ding en dat blijft het ook

07 maart 2018  

Bijblijven in je vak is volgens René ook gewoon een kwestie van proberen en niet bang zijn.        

René de Wit (50) zit al 34 jaar in het loonwerk, waarvan de laatste 12 jaar als kraanmachinist bij Loonbedrijf van Diepen in Spanbroek. Op de mobiele graafmachine geniet hij van de afwisseling van het werk en dat alles zo lekker is opgeknapt als hij samen met zijn collega's ergens een klus heeft geklaard.

René heeft het dan ook zeer naar z'n zin op het werk. De kraan is zijn ding en dat zal het blijven ook. Nieuwe ontwikkelingen, andere methodes, jonge gasten die net van school komen met frisse kennis, deze oude rot laat zich niet gek maken en zorgt er wel voor dat hij van alles op de hoogte is. René: "Allereerst lees ik natuurlijk de vakbladen. Verder mogen we op het werk alle cursussen volgen die we maar willen. Zo heb ik de cursussen 'veilig hijsen' en 'het nieuwe draaien' gevolgd. Meer niet eigenlijk, maar als ik er meer wil volgen mag dat altijd. Ieder jaar vraagt mijn werkgever 'Jongens, hebben jullie nog wat?' of 'Nog wat interessants gezien in een vakblad of zo?' Kortom, er zijn altijd mogelijkheden bij van Diepen.

"Bijblijven in je vak is een kwestie van proberen en niet bang zijn"
Bijblijven in je vak is volgens René ook gewoon een kwestie van proberen en niet bang zijn. René: "Toevallig moest ik laatst twee dagen werken op een rupskraan met gps. Ik had daar nog nooit opgezeten. Ik kreeg een koffertje in mijn handen en twee paddenstoelen (zo noemen we op het werk de gps-ontvangers) en de mededeling 'en daar staat de kraan'. Ik ben toen een uurtje van alles gaan uitproberen en had 'm helemaal onder controle. Nou ja, wat de grote lijnen betreft."

"Met afwisselend werk leer je elke dag weer bij"
Loonbedrijf van Diepen is een groot bedrijf en zit in alle takken van het loonwerk. Maar wat voor werk ze ook hebben, René blijft trouw aan zijn favoriete machine. René: "Precies, ik blijf op de kraan. Dat is mijn werk en ik vind het nog steeds mooi. Bovendien leer je door de afwisseling in het werk elke dag nog bij. Ook leer je natuurlijk veel van elkaar. Aan de lunchtafel bespreken we van alles met elkaar en nieuwe technieken komen vaak ter sprake. Trouwens, mijn vak verandert ook niet dusdanig dat ik het niet meer bij kan benen. Heeft ook met ervaring te maken. Je pakt het werk op en doet het gewoon."

"Voor leuke dingen moet je tijd maken, makkelijk zat!"
René zit voor de regio West-Friesland in het bestuur van vakvereniging Het Zwarte Corps. Als vrijwilliger is hij betrokken bij het behartigen van de belangen van machinegebonden personeel. Daarnaast doet hij nog meer vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld voor de voetbalvereniging én de school waar zijn zoon – die een lichte geestelijke beperking heeft - op zit. René: "Dan heb je het met mijn gewone werk erbij soms wel heel druk. Mijn avonden zijn dan vaak bezet." Tijd voor leuke dingen houdt hij nog wel over. "Daar moet je gewoon tijd voor maken", aldus René. "En als je te moe bent gewoon 'nee' zeggen en een keer 's avonds niet komen. Makkelijk zat!"

 

Op m'n vijftiende ben ik begonnen met stage lopen. Vrij snel daarna ben ik van school gegaan en bij een hoveniersbedrijf gaan werken.


Meer >
"Soms komt m'n meisje dan 's avonds of op zaterdag kijken met de kinderen. Die vinden dat ook machtig mooi. Vijf minuten met de trekker mee en ze zijn alles weer vergeten. Ze vinden het prachtig."
Meer >
Andere mensen, andere taal, andere gewoonten, andere gewassen, ander klimaat. Hierdoor heb ik ook vakmatig heel veel geleerd.
Meer >
Je hoeft hem aan het einde van de dag nog net niet van zijn kraan af te trekken, maar feit is dat zijn werk z'n alles is.
Meer >

"Plezierig werken is een optelsom van een aantal zaken", zegt Jack. "Dat begint met een stukje persoonlijke betrokkenheid"


Meer >

Bijblijven in je vak is volgens René ook gewoon een kwestie van proberen en niet bang zijn.        


Meer >

Mooi Vak Man in gesprek met Gebr. vd Poel over een andere functie voor Roy


Meer >
Loonwerk is een mooi vakgebied. Er wordt hard gewerkt, maar het kent ook uitdagingen. Zoals de balans tussen werk en privé, gezondheid, veiligheid, en bijblijven in je vak. Mooi Vak Man! ging op bezoek bij bedrijven die goed bezig zijn.
Meer >
Niek Stoel (22) uit Rutten zit in het derde jaar van zijn bachelor plantenwetenschappen aan de Wageningen University. Welke master hij daarna gaat doen, weet hij nog niet, maar het zal in elk geval plantgericht zijn.
Meer >
Je bent 18 jaar, je werkt hard, gaat ook nog naar school. Hoe houd je dat vol? Patrick: "Ja, het breekt je wel een keer op. Maar mijn baas houdt er rekening mee dat we genoeg slaap krijgen, dus dat komt wel goed."
Meer >
Trekker rijden. Wat is er mooier dan dat? Niets, volgens de 24-jarige Albert de Hon uit Staphorst.
Meer >
Max Schiphof is 18 jaar en weet nu al dat hij niets liever wil dan het loonwerk.
Meer >
 
Joram Dijkstra is nog maar 19 jaar oud, toch weet hij precies wat hij wil: zoveel mogelijk kunnen doen in het mooie werk dat hij doet.

Meer >

 Blijft een mooi vak ook na 45 jaar nog mooi? Joeke twijfelt geen moment over zijn antwoord. “Jazeker!


Meer >

“Het was altijd óf werken óf wat leuks doen, nu is het en/en.”


Meer >

 

 

Hoe houd je het lang vol in dit vak?


Meer >

Je bent gewend aan 70-urige werkweken en ineens ben je vader en heb je een kleintje thuis. Hoe ga je dat dan combineren?


Meer >
Als je een mooi vak hebt, kijk je niet op een uurtje. Maar voor Swen de Mik (23) zijn dagen van 16 uur geen uitzondering.
Meer >

Willem Gerrits is slechts 21 jaar oud maar heeft samen met zijn broer al een eigen loonbedrijf.


Meer >
Gijsbert Meijer (21) praat niet over een Mooi Vak, maar over het Mooiste Vak.
Meer >

Mooivakman test

Machine van de maand
en krijg een gratis T-Shirt