Alles wat je wilt weten over fysieke belasting

In de agrarische en groene sectoren zijn klachten aan rug en ledematen verantwoordelijk voor 47 procent van het ziekteverzuim. De lichamelijke belasting tijdens het werk draagt hier voor een groot deel aan bij. Denk aan tillen, dragen en steeds dezelfde bewegingen maken. Wie gaat voor meer vitaliteit op de werkvloer, is zich hiervan bewust en neemt maatregelen.
In de agrarische en groene sector zien we veel fysiek werk
Denk aan het tillen van kisten en zware bakken. Maar ook repeterend werk belast het lichaam. Het sorteren van groenten en het stoksteken in de glastuinbouw bijvoorbeeld. En denk aan hoveniers die tijdens het bestraten lang op hun knieën zitten. Allemaal voorbeelden van fysieke belasting.
Belasting is niet per se slecht voor je lichaam
Elk lichaam heeft een zekere mate van belasting nodig; het wordt er sterker van. Maar op het moment dat iets te zwaar is, bijvoorbeeld bij het tillen van zware kisten, kan het lichaam het na verloop van tijd niet meer aan en ontstaan er klachten. Ook bij repeterend werk. Op het moment dat je constant dezelfde handeling verricht, ook als is het werk heel licht, krijg je klachten. Het ondermijnt je vitaliteit. Het lichaam is daar niet voor gemaakt.
De gevolgen van lichamelijke overbelasting
In het begin voel je tijdens het werk stijfheid, vermoeidheid en pijn. Als je daar geen gehoor aan geeft, zal je dat na verloop van tijd ook in de avond gaan merken. ’s Avonds herstellen van de fysieke belasting tijdens de werkdag kan zich doorontwikkelen naar het hele weekeind moeten herstellen. En zo komt het dat op dit moment bijna de helft van het verzuim voortkomt uit klachten aan het bewegingsapparaat. Dan hebben we het over de rug, de schouders, de nek en de pols.
Werkgevers en werknemers: breng samen de risico’s in kaart
Ga in gesprek over de risico’s die het werk met zich meebrengt. Want zelfs als je licht werk doet, zijn er risico’s. Die moet je samen inventariseren en bespreken. Vervolgens kan je passende maatregelen nemen. Een uitgelezen manier om de risico’s in kaart te brengen is de RIE van Stigas. Maak hem samen met je medewerkers, desgewenst met ondersteuning van een Stigasadviseur. Wij helpen je graag!
Handige hulpmiddelen
In de media wordt veel geschreven en gesproken over de gevaren van geestelijke belasting en stress. In de agrarische en groene sector is fysieke belasting een minstens zo grote veroorzaker van verzuim. Gelukkig kun je er iets aan doen en de vitaliteit in je bedrijf op een hoger plan brengen. Naast de RIE heeft Stigas de volgende handig hulpmiddelen voor je.
- De tilwijzer – Til op de juiste manier en voorkom zo klachten. Ook in het Engels, Pools en Roemeens.
- Arbocatalogus agrarische en groene sectoren – Hierin staan de meest voorkomende knelpunten en aandachtsgebieden voor jouw sector. De oplossingen en aanbevelingen komen van werkgevers en werknemers.
- Arbeidsvriendelijke hulpmiddelen – Het werk lichter maken doe je met deze hulpmiddelen. Kijk eens of er voor jouw werk ook een goed hulpmiddel is.
- Toolbox lichamelijke belasting – Deze toolbox bevat een compacte en overzichtelijke set met enkele goede en bruikbare gratis instrumenten die helpen bij het beoordelen en verminderen van de lichamelijke belasting.
Bron: Stigas