Annette Varekamp is mede eigenaresse en hoofd administratie van twee bedrijven, Gebr. Varekamp VOF en Varekamp Grondverzet B.V. Begin dit jaar spraken we haar over de thema’s veiligheid en duurzame inzetbaarheid. In dat kader hadden ze bij Varekamp net een appgroep in het leven geroepen en waren ze bezig met de app ‘veilig vakwerk’. Een app waarmee je mensen tussentijds een toolbox kunt geven en werkplekinspecties kunt uitvoeren waardoor je minder fysieke bijeenkomsten hoeft te organiseren. Handig, want gelijk daarna brak de coronacrisis uit. Maar hoe ervaren zij deze rare tijd eigenlijk?  

“Via de appgroep hebben we ook over corona gecommuniceerd” vertelt Annette als we haar bellen. “Verder hebben we natuurlijk maatregelen genomen. Zo doen we overleg vooral online. Op kantoor zitten we verspreid over diverse ruimtes. Daar waar we eerst met z’n vieren zaten, zitten we nu met z’n tweeën. Ook hebben we de werktijden van het administratieve personeel aangepast zodat er per dag niet meer dan twee personen in een ruimte zitten. Ze mogen ook thuis werken maar dat is toch een beetje lastig. Je hebt toch spullen nodig zoals papieren en zo. Voor al het operationele personeel is onze kantine te klein om voldoende afstand te kunnen houden. Daarvoor hebben we twee units besteld zodat de mensen toch kunnen zitten. We hebben hier ook veel aanloop van mensen en hebben daarom op onze oprit een bord geplaatst met het verzoek of iedereen zich eerst telefonisch wil melden. Zo voorkomen we dat ze zomaar overal binnen wandelen. Verder is dit toch een vak waarbij veel werknemers meestal alleen op hun machine zitten. Op de werkvloer is het schaften met voldoende afstand tot elkaar of gewoon schaften in je eigen machine. En tot slot hebben we natuurlijk ook een protocol. Medewerkers die klachten hebben die kunnen duiden op corona moeten thuisblijven en zich laten testen.”

“Blijf met je medewerkers in gesprek”

Bij veel loonbedrijven loopt het werk wel door en dat is ook bij Varekamp het geval. Annette: “Bij de eerste coronagolf zijn er wat opdrachten ‘on hold’ gezet maar die zijn inmiddels uitgevoerd of opgestart. Dat hebben we wel weer ingelopen en over het algemeen loopt het werk nu gewoon door en hebben we niet veel last van de coronacrisis. Als ondernemer ben je trouwens altijd bezig om je bedrijf de goede kant op te sturen, of dat nu tijdens corona is of een andere crisis. Dat vraagt erom dat je van heel veel zaken wat moet weten om je bedrijf te laten continueren. Daarbij is het belangrijk dat je met je mensen in gesprek blijft. Door hen weet je wat er leeft en speelt. Dat zie je niet vanuit je bureaustoel. Onze mensen weten dat alles bespreekbaar is en dat is fijn. Functioneringsgesprekken doen we één keer per jaar, maar die zijn voor je mensen vaak zo beladen. Liever doen we regelmatig een één op één gesprek. Dat is dan niet officieel een functioneringsgesprek maar uiteindelijk komt het daar wel op neer. Het is minder beladen en komt het gesprek ten goede. Ik las laatst ook over een bedrijf dat functioneringsgesprekken daarom insteekt met korte stripverhaaltjes. Van Kloosterman was dat volgens mij. Dat is ook een leuke aanpak.”

“Er zal altijd gegeten en gebouwd worden, dus werk is er altijd”

Ook al hebben we corona nog niet achter ons gelaten, bang voor de toekomst is Annette niet. “Misschien dat onze mensen zich zorgen maken over hun baanzekerheid. Maar doordat ze continu aan het werk zijn, weten ze ook dat het wel goed zit. Bovendien zitten we niet alleen in het grondverzet maar ook in de agrarische sector. Kijk, eten moeten we allemaal. Het produceren van voedsel zal altijd blijven bestaan dus het werk ook. Daarnaast zal er ook altijd gebouwd worden en moeten er altijd leidingen in de grond gelegd worden. Dus grondverzet is ook een tak van sport dat zal blijven. Als bedrijf moet je gewoon mee blijven doen met die molen. Meebewegen, blijven investeren als het uit kan en kwaliteit blijven bieden, dan komt het allemaal wel goed.”