Veiligheid is belangrijker dan ooit

 

Dat veiligheid belangrijk is, weet Erik Bouman als geen ander. Hij is agent bij het team verkeerspolitie Oost-Brabant en gastdocent aan de politie-academie waarbij hij zich heeft gespecialiseerd in verkeersveiligheid in combinatie met landbouwverkeer. Het loonwerk kent hij van haver tot gort. Hij ziet dat de regels wat betreft Corona er goed worden nageleefd. Dat was even wennen, maar dat geldt ook voor de politie.

Erik: “In het begin vonden we het allemaal een hele vreemde wereld waar we in zaten. Dat begon al in de meldkamer. Bij een melding moesten ze vragen of er Corona aanwezig was, want dan moesten er pakken worden gedragen en mondkappen en beschermende middelen. Verder gaat ons werk gewoon door en zijn de werkzaamheden net iets anders. Je krijgt nu een andere soort controles, zoals auto’s controleren waar meer dan vier man in zitten bijvoorbeeld.

“We hebben nu eenmaal een risicovol beroep”

Erik probeert alle risico’s te vermijden maar dat lukt niet altijd. Erik: “Op de weg controleer je bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs. Je probeert dan wel afstand te houden maar je moet toch de cabine in om te kijken of de rust- en rijtijden worden gerespecteerd. Het zijn afwegingen die je bewust moet maken. Je hebt natuurlijk thuis een partner en kinderen en daar wil je ook rekening mee houden. Stel je voor dat je het virus mee naar huis neemt. Het is nu meer dan ooit een risicovol beroep. Alleen ben je nu veel meer bewust van de gevaren die je loopt. Het is een onzichtbare tegenstander die je hebt waarbij je je constant moet afvragen welk risico wil ik lopen, kan ik lopen, mag ik lopen? En dat is lastig, want je primaire reactie als hulpverlener is altijd ‘ik wil er naartoe’. Maar goed, als het me gebeurt, dan gebeurt het me. Je kunt het toch niet tegen houden en om nou constant in angst te leven. Nee, daar sta ik te positief voor in het leven.”

“Je bent nu meer betrokken bij de kinderen”

Op het werk is het anders en thuis is dat natuurlijk net zo. Erik: “Het is thuis natuurlijk drukker. Als je van je werk komt, komen de kinderen met schoolvragen. Maar het is  heel leuk om te zien hoe ze in de opleiding zitten. Je bent er meer bij betrokken dan wanneer ze ‘s ochtends naar school gaan en ‘s middags weer thuiskomen. Je weet nu meer waar ze mee bezig zijn. Wat ik wel jammer vind, is dat de kinderen niet kunnen sporten. Het is een belangrijk stuk van hun sociale leven. Dat missen ze, en dat merk ik ook om me heen.”

“De loonwerksector doet het goed”

“Erik is helemaal thuis in het loonwerk en ziet met tevredenheid dat de regels er goed worden nageleefd. Erik: “Klopt, maar ze werken meestal ook alleen natuurlijk. De bedrijven zijn vaak groots opgezet dus die 1 ½ meter regel is goed na te leven. Wat je wel ziet, is dat mensen soms kort op elkaar zitten, bijvoorbeeld bij het aspergesteken. Maar je ziet ook mooie oplossingen in de loonwerksector. Dat ze schermen plaatsen en zo. Wat ik wel hoop, en dan met name voor de landbouw, is dat de export weer op gang komt. Ik hoop voor hen dat dit snel gebeurt. De winkeltjes bij de boerderijen hebben het druk maar mensen vergeten dat de hele export op zijn gat ligt. En dat ziet niemand.”

 

Anderen bekeken ook:

Loonwerk in Coronatijd, het verhaal van Bram de Jong

Anderen bekeken ook: