Van hard werken word je niet rijk, van lang werken wel

“Niek komt uit een heus loonwerknest. Hij combineert zijn studie met het loonwerk: "Op pad gaan en mensen helpen, resultaat boeken. Dat vind ik echt mooi werk." ”ma 12 feb 2018
Niek Stoel (22) uit Rutten zit in het derde jaar van zijn bachelor plantenwetenschappen aan de Wageningen University. Welke master hij daarna gaat doen, weet hij nog niet, maar het zal in elk geval plantgericht zijn. Niek komt uit een heus loonwerkersnest. Zijn ouders hebben een eigen loon- en akkerbouwbedrijf (Loonbedrijf Stoel) en zo is het loonwerk er met de paplepel ingegoten. Niek is er gek op: “Op pad gaan en mensen helpen, resultaat boeken, dat vind ik echt mooi werk. En dan niet alleen hard werken, maar vooral slim werken. Iets nieuws uitproberen waardoor je voortaan efficiënter werkt. Niet alleen voor jezelf maar ook voor degenen waar je het voor doet, dat vind ik heel interessant.”
“Niet alleen hard, maar vooral slim werken.”
In zijn vrije tijd (avonden, weekenden en vakanties) is Niek vaak op het loonbedrijf van zijn ouders te vinden. Hij neemt zelfs weleens een dag vrij van z’n studie om thuis te assisteren als het druk is. Het lijkt alsof hij naast zijn studie bijna niets anders doet dan werken. Maar dat laat Niek zich niet gebeuren. Niek: “Je houdt altijd nog de zondag over. Bovendien ben je seizoensgebonden en is het met de winterdag gewoon rustiger. Je kan altijd wel blijven werken, en ik vind het ook leuk, maar je moet er niet onder gaan lijden. Als je wat met je maten wilt gaan doen, dan moet dat ook gewoon kunnen. Je zegt misschien niet zo snel nee tegen je eigen familie, maar dat heb ik de afgelopen jaren toch meer geleerd. En ze gunnen het me ook. Zo ben ik op een buitenlandse studiereis geweest. In goed overleg met mijn ouders kon dat gewoon. Kijk, je bent nog jong en werken kan altijd nog. Je moet wel je horizon verbreden.”
“Hetzelfde werk doen in minder tijd.”
Als hij bij klanten komt die weten wat hij studeert, worden er soms weleens vragen gesteld over problemen waar ze tegenaan lopen. Niek vindt het leuk om mee te denken aan oplossingen en ziet er wel iets in om na zijn studie verder te gaan in het loonwerk. Niek: “Maar als ik het loonwerk overneem, wil ik het thuis wel anders gaan doen. Van 80 uur in de week op een trekker zitten, word ík bijvoorbeeld niet gelukkig. Ik wil graag de nadruk leggen op slimmer werken en naast loonwerker ook adviseur zijn. Werken met goede spullen is een goed voorbeeld. Thuis hebben we geen oud materieel, dus als er iets moet gebeuren dan kan de strijd losbarsten. Dan ben je misschien een week druk, maar dan is het ook klaar. En niet dat je daarna weer een week loopt te sleutelen of zo. Ik houd dus van slim en efficiënt werken om het zo maar te zeggen. En als je zo werkt, moet je ook tijd over kunnen houden om leuke dingen te doen.”
“Loonwerk wil je zo lang mogelijk met plezier blijven doen.”
“Ze zeggen weleens ‘van hard werken wordt niemand rijk, van lang werken wel’. Dat is een mooi gezegde. Kijk, het is leuk om af en toe hard te kunnen werken, maar je moet wel lol en plezier in je werk houden. Voldoende ruimte voor vrije tijd hoort daarbij. En laten we eerlijk zijn, als je mensen vrij geeft als het kan, zijn ze ook eerder bereid om een stapje harder te werken als het moet. Dat is loonwerk. Je doet het als team, samen. Dat wil je zo lang mogelijk en met plezier blijven doen.”