In welke fase van je
loopbaan zit jij?
-
tot 30 jaar
Zorg dat je goed blijft in je vak en blijf die uitdaging zoeken. Maak een (opleidings)plan richting de toekomst en praat erover met je werkgever. Want hij wil voor zijn bedrijf hetzelfde als jij als vakman: groeien!
-
30+ jaar
Je werkt al een tijdje en school is iets van vroeger. Maar je wilt natuurlijk niet uit de tijd zijn. Verdiep je daarom in nieuwe apparatuur en nieuwe technieken. Doe een cursus of training of zoek meer afwisseling in je werk. Allemaal nieuwe uitdagingen die je vak fris en leuk houden.
-
45+ jaar
Je draait al lang mee, en daar wil je vast nog een hele tijd mee doorgaan. Met je ervaring help je de jonge gasten op weg, maar misschien ben je zelf ook niet uitgeleerd en wil je een nieuwe weg inslaan. Een andere machine of andere werkzaamheden? Kaart het aan bij je werkgever.
-
55+ jaar
Niemand zo ervaren als jij. Je weet en kunt heel erg veel en bent waarschijnlijk een goede mentor voor de jonge gasten. Iets voor jou? Overleg met je werkgever of hij het ook een goed idee vindt! Ze kunnen nog veel van je leren. Zelf kun je ook nog een training of opleiding oppakken, toch?
Hoe wil jij je ontwikkelen?
Doe de test
Nadenken over de toekomst
Moet je altijd blijven werken aan je toekomst, ongeacht je leeftijd? Het antwoord is ‘ja’ als je één of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoordt. In dat geval is een kop koffie en een praatje met je werkgever of leidinggevende een goed idee! Is het antwoord ‘nee’ op alle vragen? Dan is het een goed idee om zelf eens goed na te denken over je toekomst in het bedrijf.
Herkenbaar?
Lees de verhalen van jouw vakgenoten

Van potgrond naar grondverzet.
Persoonlijke verhalen
Vraag en antwoord
-
Wat voor opleidingen kan of moet ik volgen?
- Dat hangt vaak van het soort werk af wat jij en je collega’s doen. Als je onder de CAO LEO werkt is de cursus ’Werken langs de weg’ verplicht (als je ten minste ook echt wel eens langs de weg aan het werk bent).
- Als jouw bedrijf VCA-gecertificeerd is dan is voor jou een VCA-cursus ook verplicht. Door steeds meer opdrachtgevers wordt het VCA-certificaat verplicht gesteld.
- Soms kan ook een spuitlicentie (bewijs van vakbekwaamheid voor het werken met gewasbeschermingsmiddelen) of een cursus Flora en Faunawet verplicht zijn.
- Je kunt altijd met je werkgever overleggen of je een cursus mag volgen die voor jou en/of je werkgever interessant is en waardoor jij je kennis op peil houdt.
-
Waar vind ik een cursusgids?
De digitale cursusgids is hier te vinden. Werkgevers en werknemers uit de sector Groen, Grond en Infrastructuur kunnen deelnemen aan deze cursussen. CUMELA-leden kunnen zichzelf of hun medewerkers direct aanmelden na inloggen.
-
Moet ik over opleidingen met mijn werkgever/werknemer in gesprek?
Het is verstandig om elk jaar met elkaar te bespreken of er cursussen zijn die je zou kunnen en/of moeten volgen. Hier vindt je tips voor werkgevers en werknemers hoe je dit kunt doen.
-
Wat is Stigas?
Stigas helpt werkgevers, werknemers en zelfstandigen in agrarische en groene sectoren bij veilig en gezond werken. Denk aan:
- wettelijk verplichte activiteiten als risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) en preventief medisch onderzoek (PMO)
- voorlichtingen en trainingen over onder andere machineveiligheid, gezond bewegen tijdens het werk en hygiëne
- speciale programma’s als Werken aan morgen (duurzame inzetbaarheid)
Stigas adviseert dus niet over vaktechnische scholing. Kijk voor meer informatie op www.stigas.nl.
Aan de slag!
Bijblijven in je vak
Hier kun je zelf mee aan het werk
De ontwikkelingen in je vak gaan hard. Zoals je in de informatie hieronder kunt zien, kun je zelf van alles doen om bij te blijven. Het is belangrijk om dit ook met je werkgever te bespreken. Ook hij is erbij gebaat dat jij een goede vakman blijft.
Tips & tricks
Alles wat je nodig hebt om bij te blijven in je vak.

Verdiep je wat meer in het onderwerp
Kijk hier voor extra informatie over je ontwikkeling.

Maak er samen werk van
Alles wat je zelf kunt doen en aan inspiratie opdoet is mooi. Maar het is vooral belangrijk dat je het op je werk met elkaar bespreekt. Heel vaak is er veel meer mogelijk dan mensen denken. Alleen moet je als werknemer of werkgever natuurlijk wel weten wat er bij elkaar speelt. We helpen je graag om dat met elkaar op een goede manier te doen. Aan de slag!
Aan de slag