In welke fase van je
loopbaan zit jij?

 • tot 30 jaar

  Zorg dat je goed blijft in je vak en blijf die uitdaging zoeken. Maak een (opleidings)plan richting de toekomst en praat erover met je werkgever. Want hij wil voor zijn bedrijf hetzelfde als jij als vakman: groeien!

 • 30+ jaar

  Je werkt al een tijdje en school is iets van vroeger. Maar je wilt natuurlijk niet uit de tijd zijn. Verdiep je daarom in nieuwe apparatuur en nieuwe technieken. Doe een cursus of training of zoek meer afwisseling in je werk. Allemaal nieuwe uitdagingen die je vak fris en leuk houden.

 • 45+ jaar

  Je draait al lang mee, en daar wil je vast nog een hele tijd mee doorgaan. Met je ervaring help je de jonge gasten op weg, maar misschien ben je zelf ook niet uitgeleerd en wil je een nieuwe weg inslaan. Een andere machine of andere werkzaamheden? Kaart het aan bij je werkgever.

 • 55+ jaar

  Niemand zo ervaren als jij. Je weet en kunt heel erg veel en bent waarschijnlijk een goede mentor voor de jonge gasten. Iets voor jou? Overleg met je werkgever of hij het ook een goed idee vindt! Ze kunnen nog veel van je leren. Zelf kun je ook nog een training of opleiding oppakken, toch?

Hoe wil jij je ontwikkelen?
Doe de test

Nadenken over de toekomst

Moet je altijd blijven werken aan je toekomst, ongeacht je leeftijd? Het antwoord is ‘ja’ als je één of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoordt. In dat geval is een kop koffie en een praatje met je werkgever of leidinggevende een goed idee! Is het antwoord ‘nee’ op alle vragen? Dan is het een goed idee om zelf eens goed na te denken over je toekomst in het bedrijf.

Over een tijdje wil ik graag op een andere machine werken.

Ik wil doen wat die ene collega doet, maar ik heb er nog niet genoeg ervaring voor.

Ik weet wat ik kan en minder goed kan en wil graag meer met mijn sterke kanten doen.

Ik heb een cursus of opleiding op het oog, die ik graag wil volgen.

Ik weet ongeveer al wat ik over vijf jaar wil doen.

Dit is jouw uitslag. Meer informatie nodig? Bekijk dan de tips & trics.

Herkenbaar?
Lees de verhalen van jouw vakgenoten

#

Van potgrond naar grondverzet.

Persoonlijke verhalen
#

Vraag en antwoord

 • Wat voor opleidingen kan of moet ik volgen?  

  • Dat hangt vaak van het soort werk af wat jij en je collega’s doen. Als je onder de CAO LEO werkt is de cursus ’Werken langs de weg’ verplicht (als je ten minste ook echt wel eens langs de weg aan het werk bent).
  • Als jouw bedrijf VCA-gecertificeerd is dan is voor jou een VCA-cursus ook verplicht. Door steeds meer opdrachtgevers wordt het VCA-certificaat verplicht gesteld.
  • Soms kan ook een spuitlicentie (bewijs van vakbekwaamheid voor het werken met gewasbeschermingsmiddelen) of een cursus Flora en Faunawet verplicht zijn.
  • Je kunt altijd met je werkgever overleggen of je een cursus mag volgen die voor jou en/of je werkgever interessant is en waardoor jij je kennis op peil houdt.
 • Waar vind ik een cursusgids?  

  De digitale cursusgids is hier te vinden. Werkgevers en werknemers uit de sector Groen, Grond en Infrastructuur kunnen deelnemen aan deze cursussen. CUMELA-leden kunnen zichzelf of hun medewerkers direct aanmelden na inloggen.

 • Moet ik over opleidingen met mijn werkgever/werknemer in gesprek?  

  Het is verstandig om elk jaar met elkaar te bespreken of er cursussen zijn die je zou kunnen en/of moeten volgen. Hier vindt je tips voor werkgevers en werknemers hoe je dit kunt doen.

 • Wat is Stigas?  

  Stigas helpt werkgevers, werknemers en zelfstandigen in agrarische en groene sectoren bij veilig en gezond werken. Denk aan:

  • wettelijk verplichte activiteiten als risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) en preventief medisch onderzoek (PMO)
  • voorlichtingen en trainingen over onder andere machineveiligheid, gezond bewegen tijdens het werk en hygiëne
  • speciale programma’s als Werken aan morgen (duurzame inzetbaarheid)


  Stigas adviseert dus niet over vaktechnische scholing. Kijk voor meer informatie op www.stigas.nl.

Aan de slag!
Bijblijven in je vak

Stap 1

Hier kun je zelf mee aan het werk

De ontwikkelingen in je vak gaan hard. Zoals je in de informatie hieronder kunt zien, kun je zelf van alles doen om bij te blijven. Het is belangrijk om dit ook met je werkgever te bespreken. Ook hij is erbij gebaat dat jij een goede vakman blijft.

Tips & tricks

Alles wat je nodig hebt om bij te blijven in je vak.

Als je net begint of nog een opleiding volgt, neem je vaak nieuwe kennis mee. Super! Daar kunnen collega’s namelijk weer van leren, zoals jij weer kunt leren van hun ervaring. Vraag ze daarom gerust om advies en tips.

TIP #1

Wat gaat goed? Wat kan nog beter? Blijf scherp en daag jezelf uit, ontwikkel je sterke kanten en je wordt nog beter dan je al bent.

TIP #2

Laat je werkgever weten wat je in dit mooie vak allemaal wilt doen en bereiken. Geef duidelijk je voorkeuren en interesses aan, dan kan hij er zo goed mogelijk rekening mee houden. Lees meer ... Want als jij doet waar je goed in bent, heb je meer plezier in je werk en dat is weer goed voor het bedrijf. Dus niet twijfelen of je wel met je baas moet praten, gewoon doen!

Ben je graag goed voorbereid op de toekomst? Lees dan ook de tips voor de andere leeftijdsgroepen!

TIP #3

Je hebt een druk leven en soms net wat te druk om er een cursus of training bij te doen. Maar tegelijkertijd heb je de leeftijd om meer verantwoordelijkheid op je te nemen. Lees meer ... Blijf daarom kijken naar werk dat bij je talenten past en probeer je daar zoveel mogelijk in te ontwikkelen. Het maakt je werk leuker en uitdagend en daardoor kun je de drukte beter aan. Want alles wat je leuk vindt, gaat je gewoon makkelijker af.

Ben je graag goed voorbereid op de toekomst? Lees dan ook de tips voor de andere leeftijdsgroepen.

TIP #4

Denk mee over de kansen en ontwikkelingen in je bedrijf en denk na over wat je binnen nu en vijf jaar voor je werkgever wil betekenen. Lees meer ... Bespreek dit met hem en maak voorafgaand een lijstje met de onderwerpen waar je het over wilt hebben. Stel jezelf de volgende vragen en neem ze samen door in het gesprek:
- Hoe kunnen mijn talenten en mogelijkheden het best worden benut?
- Heb ik nog genoeg kennis van mijn vak?
- Welke scholing wil ik volgen voor mijn huidige functie?
- Welke ontwikkelingen zijn er binnen het bedrijf en hebben ze effect op mijn functie?
- Is mijn werk nog leuk om te doen en hoe kan het (nog) leuker?
- Waar wil ik over een paar jaar staan en wat is daar voor nodig?
- Wil ik een training, cursus of opleiding volgen die los staat van mijn functie, maar die wel van belang kan zijn voor het bedrijf?

Belangrijk is dat je een goed gevoel overhoudt aan het gesprek. Maak samen goede afspraken over wat je wilt bereiken en schrijf ze op. Succes met je gesprek! Kijk ook eens in de brochure ‘Bespreek je Vak Man’.

Je hebt al heel veel ervaring en ook nog een hele tijd voor de boeg. Lees daarom ook eens de tips voor de andere leeftijdsgroepen!

TIP #5

Met praten kom je verder, zeker als je verder wilt in je vak. Bereid daarom je functioneringsgesprek altijd goed voor. Lees meer ... Zet van te voren op een rijtje welke vaardigheden je verder wilt ontwikkelen en wat voor actie je daarvoor in je hoofd hebt. Nog een tip: onder ‘Inspiratie’ hebben we een goede leidraad voor het functioneringsgesprek voor je geplaatst! Dat helpt je al een stuk op weg.

TIP #6

Blijf jezelf afvragen of je je werk nog leuk en uitdagend vindt en probeer je zoveel mogelijk te ontwikkelen. Het maakt je vak nog mooier en leuker. Lees meer ... Heb je daar plannen voor? Stap dan naar je werkgever. Want jouw ontwikkeling is ook goed voor de ontwikkeling van zijn bedrijf.

Voel jij je jonger dan je bent? Lees dan ook de tips voor de jongere leeftijdsgroepen!

TIP #7

Ga eens naar vakbeurzen en breng jezelf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en ga na wat er binnen het bedrijf toepasbaar zou zijn. Tel die nieuwe kennis vervolgens op bij al jouw ervaring en je bent een nog betere vakman.

TIP #8

Blijf jezelf afvragen of je je werk nog leuk en uitdagend vind en of je dit zo vol kunt houden tot aan je pensioen. Niet? Doe er dan wat aan en stap met je plannen naar je werkgever. Want jouw werkplezier – en dat van je collega’s samen – is de beste energie voor de ontwikkeling van zijn bedrijf.

Als 55 plusser ben je een jonkie onder de ouderen. Lees daarom ook eens de tips voor de jongere leeftijdsgroepen!

TIP #9

Verdiep je wat meer in het onderwerp

Kijk hier voor extra informatie over je ontwikkeling.

Bespreek je vak man

Tips om met je werkgever in gesprek te gaan.

Download

Een functioneringsgesprek?

Kijk hier voor tips.

Download

Opleidingen

Mogelijkheden om in je vak te groeien.

Lees meer

Volg een cursus

Bekijk het overzicht

Lees meer
Stap 2

Maak er samen werk van

Alles wat je zelf kunt doen en aan inspiratie opdoet is mooi. Maar het is vooral belangrijk dat je het op je werk met elkaar bespreekt. Heel vaak is er veel meer mogelijk dan mensen denken. Alleen moet je als werknemer of werkgever natuurlijk wel weten wat er bij elkaar speelt. We helpen je graag om dat met elkaar op een goede manier te doen. Aan de slag!

Aan de slag