Zouden wij het wat dat betreft echt zoveel veiliger doen dan landen om ons heen?
Jaren geleden hebben we onze preventieadviseurs tijdens bedrijfsbezoeken eens na laten vragen of er wel eens ongevallen met ladders waren geweest. Op veel bedrijven was dus wel eens een ongeval gebeurd. Dus ook in de agrarische en groene sector is de ladder een groot risico. Ladders glijden weg of zakken weg, mensen vallen naar beneden omdat ze iets in hun handen hebben en de ladder goed kunnen beethouden. En het ergste is misschien wel als de ladder ondeugdelijk is en sporten of ladderbenen breken met alle gevolgen van dien.

De meeste ongevallen zijn gelukkig niet zo erg dat ze het nieuws halen, omdat er een traumahelikopter aan te pas komt. Maar ook kleinere ongevallen kunnen tot langdurig verzuim leiden met allerlei ellendige gevolgen voor zowel slachtoffer als werkgever.

Alle reden dus om ladders en trappen regelmatig te controleren. En gooi die oude afgekeurde ladder weg en zet hem niet ergens in een hoek. Want wat denk je dat er gebeurt als iemand die een ladder nodig heeft eerst die slechte oude ladder tegenkomt? Zou hij doorlopen naar die goede nieuwe?

Waar moet je in elk geval op letten bij een controle:

  • Is de ladder nog recht?
  • Is de ladder niet beschadigd – bijvoorbeeld scheurtjes in sporten en ladderbenen?
  • Zijn de ladderschoenen en de sporten niet versleten?

En bedenk een ladder is geen werkplek, maar een transportroute. Ga voordat je een ladder inzet voor werkzaamheden eerst na of het werk niet op een veiligere manier gedaan kan worden. Bijvoorbeeld met een hoogwerker of rolsteiger.
In een aantal arbocatalogi is hier een stroomschema voor opgenomen.

Werk je toch op een ladder:

  • Controleer een ladder en trap ‘op het oog’, voor elk gebruik.
  • Zorg bij gebruik van een ladder of trap dat de ondergrond vlak is en dat de bovenkant stabiel kan worden geplaatst. Zet eventueel de ladder bovenaan vast.
  • Stel de ladder op in een helling van ongeveer 75 graden. Hierbij is de afstand van de voet van de ladder tot de muur gelijk aan een kwart van de lengte van de ladder
  • Zorg dat de ladder minstens een meter uitsteekt boven de toegangsplek die betreden moet worden en klim / werk niet voorbij de vierde trede van boven.
  • Reik nooit verder dan armlengte.

Er zijn nog veel meer tips te geven over ladders en werken op hoogte, maar kijk hiervoor in de arbocatalogus. Bijvoorbeeld van groen, grond en infra.

En nu je dit gelezen hebt, denk even na: “Zijn mijn ladders allemaal in orde of moet ik …”

De ongevallen uit het begin van de column

Bron: Stigas

Ook interessant

Video: Signaleringslijn verbetert veiligheid graafmachine

Opeens is hij bij je: een fatbike of een elektrische fiets die veel sneller ging dan ingeschat. Eerst was alles veilig, maar toen ging de...

Lees verder

“Planten en rijenbemesting bevalt goed”

Na met zijn gezin een weekendje weg te zijn geweest, bleek het mechanisatiebedrijf waar loonwerker Jan Kees Nannes uit Warmenhuizen mee samenwerkt, Mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman,...

Lees verder

Kunnen drones op alle percelen worden ingezet?

Tijdens een interview stelde hoofdredacteur Martin de Vries van De Loonwerker onderstaande lezersvraag aan Leks Bolderdijk, drone-operator bij ABdrones en projectadviseur duurzame landbouw bij Aerovision....

Lees verder