In welke fase van je loopbaan zit jij?

Doe de veiligheidscheck

Hoe veilig werk jij?

Deze test laat zien of je verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van gezondheidsklachten.
Lees onderstaande vragen rustig door en antwoord vooral eerlijk.

Ga je alleen aan de slag als je machine echt helemaal in orde is?
Ga je alleen aan de slag als je machine geschikt is voor het werk dat je gaat doen?
Is je omgeving - collega’s en anderen - veilig?
Heb je voorlichting gehad en is je werkinstructie duidelijk?
Zorg je goed voor jezelf? Ben je fit en draag je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen?
Is er nog iets wat je kunt doen om een ongeval te voorkomen?
Ben jij een goed voorbeeld voor anderen?
Ken jij de “Arbowet” voor de Groen, Grond en Infra?

Goed dat je hebt gecheckt of jij veilig werkt! We willen de kans op een ongeval natuurlijk zoveel mogelijk verkleinen.
Kijk daarom op deze pagina naar andere stappen die je kunt ondernemen.

Lees de verhalen van jouw vakgenoten

Veiligheid / Werk-privé balans

Werkplezier stond voor mij altijd voorop

Veiligheid

BIJ VAREKAMP BLIJFT VEILIGHEID OP ÉÉN STAAN

Gezondheid / Veiligheid

VAREKAMP SPEELT OP SAFE

Veiligheid / Werk-privé balans

VOOR VEILIGHEID ZORG JE SAMEN

Samen werken aan een gezond bedrijf en gezonde medewerkers?

Stigas helpt ondernemers en werknemers om veilig, gezond en vitaal te werken.
Gezonde medewerkers zorgen voor gezonde bedrijven. En gezonde bedrijven maken een gezonde sector.
Met een gemotiveerd en gespecialiseerd team, met brede kennis van de agrarische en groene sector,
helpen zij jou aan een gezond bedrijf.

De volgende links helpen je op het gebied van Veiligheid:

 

Vraag en antwoord

Hoe veilig is mijn werkplek?

Werk altijd met gezond verstand en op een veilige manier. Veiligheid is nooit overdreven en denk nou niet ’t gaat wel voor een keertje. Verantwoord werken is lijfsbehoud en van levensbelang, want je lijf moet je hele leven nog mee! Kijk voor tips en voorbeelden eens op www.agroarbo.nl.

Waarom is pauze nemen zo belangrijk?

Een pauze geeft je even rust, maakt je weer scherp en alert en verhoogt daardoor de productiviteit. Doorwerken zonder pauze, duurt per saldo meestal langer. Bovendien is de kans op ongelukjes groter!

Wat is de rol van de arbeidsinspectie?

De arbeidsinspectie heet tegenwoordig inspectie SZW. Ze willen eerlijk, gezond en veilig werk voor iedereen. Werkgevers en werknemers hebben hiervoor zelf een verantwoordelijkheid en kunnen beboet worden als de regels overtreden worden.

Waar vind ik informatie over veilig werken?

Kijk eens op www.agroarbo.nl bij mechanisch loonwerk. Daar vind je de checklist voor de dagelijkse praktijk. Je kunt zien waar jij op moet letten en je kunt ook lezen wat je werkgever voor je moet doen. Alles wat op deze site staat is goedgekeurd door inspectie SZW (vroeger de arbeidsinspectie). Hier komen telkens nieuwe onderwerpen bij. Op deze site moet te vinden zijn wat jij wilt weten. Als je onderwerpen mist, laat het dan weten!

Moet ik over veiligheid met mijn werkgever/werknemer in gesprek?

Het is verstandig om je vragen over veilig werken bespreekbaar te maken. De werkgever is financieel verantwoordelijk voor de gezondheid van de werknemer. Beiden dienen zich dat te realiseren.

Werken bij warm weer

Tijdens het werken bij warm weer, zijn er een aantal zaken waar je als werkgever én werknemer op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk luchtige, bedekkende kleding te dragen en is het belangrijk om goed te blijven drinken.

Werken bij vorst

Tijdens het werken bij lage temperaturen zijn er een aantal zaken waar je als werkgever én werknemer op moet letten. Zorg bijvoorbeeld voor goede persoonlijke beschermingsmiddelen en pauzeer op een verwarmde plek.

Hier kun je zelf mee aan het werk

Werk veilig. Voel je veilig. Om je veiligheid te vergroten kun je zelf veel doen. Geef altijd zelf het goede voorbeeld.
Laat onveilige situatie niet voortduren maar doe er iets aan. Als aanspreken niet helpt, zoek het dan hoger op,
bij je leidinggevende of je werkgever. Het is in ieders belang dat jij geen gezondheidsschade oploopt door je werk.
Je bent een goede gewaardeerde vakman en wat jij kunt, kan echt niet iedereen! Zorg daarom goed voor jezelf.

Leer hoe je veilig werkt en hoe je gezond blijft, want als het werk veiliger kan, doe dat dan!

  • Kijk ook in de arbocatalogus om alles over veilig werken te lezen. En hoe je gezond blijft.
    Zo weet je gelijk wat je werkgever hoort te regelen en wat er van jou verwacht wordt.
  • Bekijk de toolboxvideo’s en artikelen die speciaal voor het werken in Groen, Grond en Infrastructuur gemaakt zin!
    Mis je iets? Laat het ons weten!
  • Bekijk de tips op deze pagina.

Tip #1: Veilig volgens de voorschriften

Als vakman sta je voor veiligheid en werk je volgens de voorschriften. Logisch, want het gaat om de veiligheid van jou, je collega’s en omstanders. Ken je alle veiligheidsinstructies nog? Vraag ze gewoon nog een keer aan een collega of je werkgever. Werk daarnaast mee aan voorlichting en instructie en zeg het daarbij direct als je iets niet begrijpt.

Check geregeld ook even of je veilig werkt op www.agroarbo.nl en klik onder het kopje ‘Veiligheid’ op het werk dat je doet. Je komt dan op een pagina waar je een checklist vindt voor de dagelijkse praktijk. Print ‘m uit en bespreek ‘m ook nog eens met je collega’s. Je vindt hier namelijk oplossingen en aanbevelingen hoe je als bedrijf, werkgever en werknemer gezond en veilig in de sector Groen, Grond en Infrastructuur kunt werken. In de arbocatalogus is vastgelegd hoe je als bedrijf, werkgever en werknemer gezond en veilig kunt werken en daarmee voldoet aan de eisen die de wet stelt. Houd ‘m dus altijd binnen handbereik.

Tip #2: Heldere communicatie

Is je dialect of accent wel eens de aanleiding geweest voor een gevaarlijk misverstand? Omdat je collega je bijvoorbeeld niet goed heeft begrepen? Wees je daar dan bewust van en probeer zo goed mogelijk Nederlands te spreken. Beheers je de Nederlandse taal niet voldoende om dat het niet je eerste taal is, volg dan een cursus Nederlands.

Heb je toch een ongeval meegemaakt? Praat het dan van je af, want erover praten is goed.
Praten is goed. Het kan enorm opluchten en soms kun je letterlijk een nare ervaring van je af praten. Heb jij of een collega een ongeluk meegemaakt? Houd het niet binnen maar praat erover. Zo help je elkaar er overheen en dat is nodig want een ongeluk gaat je niet in de koude kleren zitten. Het kan zelfs leiden tot angst om weer te gaan werken en zo ver moeten we het niet laten komen, toch? Daar is ons vak veel te mooi voor. Klik hier om een praktijkervaring te lezen.

Tip #3: Ga in gesprek met je werkgever of Stigas

Bekijk de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) van je bedrijf eens en ga na welke maatregelen er getroffen worden voor de aanwezige risico’s. Ga in gesprek met je leidinggevende of werkgever als de werkomstandigheden beter kunnen. Denk niet dat je dan zeurt, want elke werkgever wil dat zijn bedrijf veilig is.
Met de risico-inventarisatie en evaluatie (RIE) van Stigas breng je de gezondheids- en veiligheidsrisico’s van je bedrijf in kaart. Daarna  geef je aan wat je al hebt gedaan en wat je nog gaat doen om deze te beheersen. Een goed opgestelde RIE helpt ongevallen en gezondheidsklachten te voorkomen. De RIE is zeer gebruiksvriendelijk en biedt de juiste digitale ondersteuning om alle risico’s binnen je bedrijf in kaart te brengen. Hierdoor kun je tijdig maatregelen treffen om ongevallen en verzuim te voorkomen.

Is je werkgever aangesloten bij Stigas en wil je meer weten over gezond en veilig werken? Bezoek dan eens aan het preventiespreekuur van Stigas bij jou in de buurt. Een bezoek aan het preventiespreekuur is gratis voor werknemers van bedrijven die bij Stigas zijn aangesloten. Ze helpen je met al je vragen over persoonlijke beschermingsmiddelen, de risico’s op je werk en nog veel meer. Alles wat je Stigas vertelt, wordt strikt vertrouwelijk behandeld. Bel 085-0440700 voor een afspraak.

Tip #4: Ga veilig op weg en op je machine

Wist je dat de meeste ongelukken op de weg gebeuren door bestuurders van (land)bouwvoertuigen die de risico’s niet kennen? Daar wil je toch niet bij horen? Neem daarom het volgende rijtje even door:

  • Ga je de openbare weg op, verwijder dan eerst de uitstekende delen of scherm ze af.
  • Rijd niet te hard.
  • Houd er rekening mee dat andere weggebruikers geen rekening houden met de beperkingen van je voertuig.
  • Ga alleen de openbare weg op als het echt noodzakelijk is.
  • Bekneld raken. Als je weet hoe het gebeurt, kan het jou niet meer gebeuren. Kijk daarom even naar het filmpje van Stigas en je bent daarna weer een stukje veiliger aan het werk.

Tip #5: Let goed op jezelf en je eigen gezondheid

Als je een ongeluk ziet, wil je natuurlijk direct helpen. Logisch en menselijk, maar op zo’n moment verliezen de meeste mensen ook hun eigen veiligheid uit het oog. Kortom, denk bij een ongeval eerst aan je eigen veiligheid, want als jou ook wat overkomt kun je die ander niet helpen.

Let daarnaast voor je eigen veiligheid ook goed op je eigen gezondheid:

  • Spring je altijd van je machine af? Is het trapje voor watjes? Het punt is dat je enkels, rug en knieën ook niet van watjes gemaakt zijn. Zij vinden het fijner als je het trapje neemt en achterwaarts de machine verlaat, zodat ze nog lang en onbeschadigd hun werk kunnen doen. Net als jij. Draag bij voorkeur geen klompschoenen.
  • Laat eens een periodiek medisch onderzoek (PMO) doen. Er zijn voor jou als werknemer geen kosten aan verbonden en je bent de enige die de resultaten te horen krijgt. Gewoon even checken hoe het met je gaat. Dat is niet alleen slim om te doen, maar kan ook nog leuk zijn door het samen met je collega’s te doen. Vraag ernaar bij jou werkgever.
  • Neem af en toe korte pauze tijdens je werk. Het geeft je rust en maakt je weer scherp en alert. En dat houdt de kans op ongelukjes kleiner.
  • Met voldoende slaap voel jij je vrolijker, energieker en alerter. Hoe je beter kunt slapen? Drink geen koffie of andere drankjes met cafeïne of veel suiker. Kijk een uur voor het slapen gaan ook niet meer naar een beeldscherm (tv, smartphone of tablet). Dit verstoort de aanmaak van melatonine en daar val je nu juist sneller van in slaap.
  • Test je ogen. Zijn je ogen nog steeds de oude of worden ze ook een dagje ouder? Vermoed je dat je wat minder scherp ziet? Het kan best zijn dat je ogen minder zijn geworden vaak zonder dat je dat zelf direct merkt. Bij veel opticiens kun je zo een gratis oogtest laten doen. Maar online is natuurlijk wel zo makkelijk om even snel vast te stellen of je wel/niet je ogen moet laten testen. Op internet zijn er een aantal online oogtesten zoals de snellenkaart, ontwikkeld door de Nederlandse oogarts Herman Snellen. Kijk maar eens en zoek de oogtest uit die bij je past.

Tip #6: Veilig werken rondom scholen

Werken bij kinderen, op scholen of op schoolpleinen is een vak apart. Het kan rustig zijn, maar het volgende moment krioelen er honderden kinderen om je heen. Een aantal daarvan zijn erg geïnteresseerd in wat je doet en nemen het niet zo nauw met de veiligheid. Ze willen zich wel aan de regels houden. Maar ja, die machine waar jij mee werkt is wel heel erg aantrekkelijk. Ze willen ‘m van dichtbij meemaken en precies weten hoe die werkt. Gelukkig blijf jij scherp en weet je precies waar je op moet letten door deze toolbox van Stigas: Veilig werken in de buurt van scholen.

Tip #7: Veiligheid op 1

Ooit een ongeval op je werk meegemaakt? Of ken je iemand die dat is overkomen? Dan weet je hoe erg dit kan zijn. In de agrarische en groene sector gebeuren elk jaar gemiddeld 16 dodelijke ongevallen, maar ook kleinere ongevallen kunnen er flink inhakken. Weten hoe het met de veiligheid op je werk is gesteld? Doe dan de scan ‘Veilig op 1’ en check of in jouw bedrijf veiligheid op 1 staat. Invullen duurt ongeveer 15 minuten en daar kun je weleens jarenlang plezier van hebben.

Maak er samen werk van

Alles wat je zelf kunt doen en aan inspiratie opdoet is mooi. Maar het is vooral belangrijk dat je het op je
werk met elkaar bespreekt, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek. Heel vaak is er veel meer mogelijk dan mensen denken. Alleen moet je als
werknemer of werkgever natuurlijk wel weten wat er bij elkaar speelt.
We helpen je graag om goed voorbereid een functioneringsgesprek te voeren. Aan de slag!