In welke fase van je loopbaan zit jij?

 • tot 30 jaar

  Je hebt een mooi vak en je werk wil je zo lang mogelijk blijven doen. Door consequent jezelf te beschermen, niet langdurig te zitten, en door zwaar werk af te wisselen met lichter werk kom je al een heel eind.

 • 30+ jaar

  Je zit in de kracht van je leven. Je werk is je lief, en dat geldt natuurlijk ook voor je gezondheid. Overgewicht, teveel alcohol, roken en stress gooien bij veel mensen roet in het eten. Maar met een beetje inzet kun je met volle teugen van je werk en je leven blijven genieten.

 • 45+ jaar

  Als ‘oude rot’ laat je je natuurlijk niet kennen. Je gaat er nog net zo hard tegenaan als vroeger. Geen probleem! Laat je lijf na gedane arbeid herstellen. Rust lekker uit, ga sporten, eet gezond, houd stress buiten de deur en het komt allemaal dik voor elkaar.

 • 55+ jaar

  Met jouw kennis en ervaring ben je van grote waarde in ons mooie vak. Op jouw leeftijd ken je je grenzen en die geef je ook aan, toch? Eet je verder gezond, heb je een gezond gewicht en zorg je voor voldoende beweging, dan kun jij nog heel lang mee.

Herkenbaar?
Lees de verhalen van jouw vakgenoten

#

Zo lang mogelijk lekker mijn ding blijven doen.

Persoonlijke verhalen
#

Vraag en antwoord

 • Hoe belangrijk is het om naast m’n werk te sporten?  

  Het is erg belangrijk om voldoende beweging te krijgen op een dag. Dat is niet hetzelfde als sporten. Het advies is om minimaal 5 dagen per week 30 minuten te bewegen: Denk aan wandelen, fietsen, traplopen, zwemmen. Het mooiste is dat je tijdens je werkdag zorgt dat je je beweging hebt gehad. Eet je brood bijvoorbeeld lopend op. Door te bewegen blijf je fit, kun je beter tegen stress, slaap je beter, blijf je slanker, enz.

 • Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik ziek word?  

  • Kleding aanpassen aan verwachting weer en werk.
  • Zoveel mogelijk van houding wisselen, niet te lang achtereen in vaste houding.
  • Niet overbelasten.
  • Luisteren naar signalen van het lichaam.
  • Emoties, twijfels en/of ergernissen niet opkroppen, maar bespreken met iemand die je vertrouwt.
 • Wat gebeurt er als ik langdurig ziek ben? 

  Bij ziekte vindt begeleiding plaats door een arbodienst. Als je langdurig ziek bent, wordt er een re-integratiebedrijf ingeschakeld. Een arbeidsdeskundige beoordeeld of terugkeer naar de eigen werkgever mogelijk is (in hetzelfde of ander werk), of dat er gekeken moet worden naar ander werk bij een andere werkgever (dat heet re-integratie 2e spoor).

 • Wat heeft het voor zin om een preventief medisch onderzoek (PMO) te doen?  

  Omdat voorkomen beter is dan genezen! Het is goed om te weten hoe het met je gaat. Een hoge bloeddruk merk je soms helemaal niet, terwijl het wel verstandig is om er iets aan te doen. Meestal geldt: op tijd actie ondernemen voorkomt klachten.

 • Werken bij warm weer  

  Tijdens het werken bij warm weer, zijn er een aantal zaken waar je als werkgever én werknemer op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk luchtige, bedekkende kleding te dragen en is het belangrijk om goed te blijven drinken.

 • Werken bij vorst  

  Tijds het werken bij lage temperaturen zijn er ook een aantal zaken waar je als werkgever én werknemer op moet letten. Zorg bijvoorbeeld voor goede persoonlijke beschermingsmiddelen en pauzeer op een verwarmde plek

Aan de slag!
Werk aan je gezondheid

Stap 1

Hier kun je zelf mee aan het werk

Om goed je werk te doen, is een goede gezondheid belangrijk. Daarom vind je hier allerlei activiteiten die je kunt oppakken om fit en gezond te blijven. Kan het op je werk ook wel wat gezonder? Praat er dan over met je werkgever.

Tips & tricks

Alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Fijnstof is verre van fijn. Het gaat om zeer kleine deeltjes als kwartsstof (afkomstig van zand of klei), rookgassen en endotoxinen (resten van bacteriën). Lees meer ...
- Ze zitten in vaste droge stof, maar ook in nevel. Je kunt ze beter niet inademen. Gebeurt dit wel dan heeft je neus snuiten weinig zin, want fijnstof zit dan al in je longen.
- Werk bij oogsten, overslag en grondbewerking daarom met de deuren dicht in een stofdichte (overdruk-)cabine. Werk zoveel mogelijk bovenwinds en indien mogelijk met een natte ondergrond. Werk je buiten de cabine? Draag dan een stoffilter of stofkap. - Als er stenen gezaagd moeten worden doe dit dan altijd nat, maar gebruik ook een stofkapje (FFP3).

TIP #1

Blijf niet te lang achtereen in een vaste houding zitten, maar wissel deze zo veel mogelijk af. Als je zit, gebruik je je beenspieren namelijk nauwelijks. Hierdoor hopen afvalstoffen zich in je benen op, wat bijdraagt aan het ontstaan van hart- en vaatziekten en diabetes. Lees meer ... Ga daarom elk uur even van je trekker of machine af en ga een paar minuten lopen.

TIP #2

Laat van je horen als je je zorgen maakt over je gezondheid. Praat met je werkgever over beschermende maatregelen en vraag je oudere collega’s om advies en tips of maak gebruik van het preventiespreekuur bij de bedrijfsarts.Lees meer ... Ben je graag goed voorbereid op de toekomst? Lees dan ook de tips voor de andere leeftijdsgroepen!

TIP #3

Veel mensen in de sector Groen, Grond en Infrastructuur hebben last van overgewicht. Zorg dat je dat niet overkomt. Door gezond(er) te eten, minder alcohol te drinken en meer te bewegen, zit je zo aan de goede kant van de (weeg)schaal.

Ben je graag goed voorbereid op de toekomst? Lees dan ook de tips voor de andere leeftijdsgroepen.

TIP #4

Rook je? Rook dan wat minder of nog beter, stop ermee! Je voelt je een stuk beter en bespaart jezelf en je werkgever veel geld. Als je één pakje sigaretten per dag rookt, kost dit je al gauw € 2.000 per jaar. Lees meer ... En € 4.700 per jaar is wat een roker kost door verminderde productiviteit, meer ziekteverzuim en werkuitval.

TIP #5

Probeer je elke dag te ontspannen, ook al is dat soms moeilijk. En gun jezelf de tijd om leuke dingen te doen of ga lekker sporten. Even stoom afblazen en genieten. Het ontspant en je krijgt er weer energie van.

TIP #6

Laat eens een periodiek medisch onderzoek (PMO) doen. Er zijn voor jou als werknemer geen kosten aan verbonden en je bent de enige die de resultaten te horen krijgt. Lees meer ... Gewoon even checken hoe het met je gaat. Dat is niet alleen slim om te doen, maar kan ook nog leuk zijn door het samen met je collega’s te doen. Vraag er naar bij jouw werkgever.

Je hebt al heel veel ervaring en ook nog een hele tijd voor de boeg. Lees daarom ook eens de tips voor de andere leeftijdsgroepen!

TIP #7

Nog even snel dit doen, gejaagd naar de klant, drukte thuis en op het werk, klagende klanten, loonwerkers hebben regelmatig last van stress. Lees meer ... Je zorgen en problemen delen met anderen lucht vaak gelijk al op. Is de werkdruk te hoog? Praat er dan over met je leidinggevende. Bespreek samen wat jullie kunnen doen om de werkdruk beheersbaar te houden. Wil je vlammen zonder af branden? Kijk dan bij meer informatie.

Je hebt al heel veel ervaring en ook nog een hele tijd voor de boeg. Lees daarom ook eens de tips voor de andere leeftijdsgroepen!

TIP #8

Met voldoende slaap voel je je vrolijker, energieker en alerter. Hoe je beter kunt slapen? Drink geen koffie of andere drankjes met cafeïne of veel suiker. Lees meer ... Kijk een uur voor het slapen gaan ook niet meer naar een beeldscherm (tv, smartphone of tablet). Dit verstoort de aanmaak van melatonine en daar val je nu juist sneller van in slaap.

TIP #9

Valt het werken je zwaarder dan vroeger? Dat is gezien de leeftijdsfase waarin je zit heel normaal. Geef het aan bij je leidinggevende of werkgever. Lees meer ... Door te kijken naar de juiste mix tussen inspanning en ontspanning kun je straks weer uitgerust naar je werk en presteer je beter. En daar hebben jullie allebei plezier van. Ga er dan ook gerust eens over in gesprek.

TIP #10

Wil je eindelijk eens van die peuk af? Stop dan of doe het samen met collega’s. En met een individuele- of groepstraining is de kans dat het je lukt vele malen groter! Kijk bij meer informatie voor de mogelijkheden.Lees meer ...

Voel jij je jonger dan je bent? Lees dan ook de tips voor de jongere leeftijdsgroepen!

TIP #11

Bewegen wordt steeds belangrijker als je ouder wordt. Regelmatig wandelen, fietsen of naar de sportschool gaan, houd je fit en gezond. Lees meer ... Wist je trouwens dat meer dan de helft van alle loonwerkers overgewicht heeft? Veel hè?

Voel jij je jonger dan je bent? Lees dan ook de tips voor de jongere leeftijdsgroepen!

TIP #12

Met jouw vakkennis en ervaring ben je zelf ook een Mooi Vak Coach. Maak er gebruik van en zet je in als mentor van jongere collega’s. Geef ze tips, advies en help ze beter te worden. Ze zijn je er ongetwijfeld dankbaar voor.

TIP #13

Ook in ons mooie vak zijn er collega’s die geregeld de pineut zijn. Ze worden gepest of geïntimideerd en blijven vaak met de gevolgen hiervan rondlopen.Lees meer ... Ons advies: laat het niet gebeuren! Spreek elkaar er op aan, stap naar je leidinggevende of neem in het uiterste geval contact op met de vakbond.

TIP #14

Als ‘oude rot’ wil je zo lang mogelijk vitaal blijven. Valt het werken je zwaarder dan vroeger? Dat is gezien je leeftijd in dit mooie, maar ook intense, vak volstrekt normaal. Lees meer ... Bedenk wat je met dit gegeven wilt doen: andere werkzaamheden, meer organisatorische taken, kortere werkdagen? Bespreek het met je leidinggevende of werkgever. Door te kijken naar de juiste mix tussen inspanning en ontspanning kun je straks weer uitgerust naar je werk en presteer je beter. En daar hebben jullie allebei plezier van. Ga er dan ook gerust eens over in gesprek.

Als 55 plusser ben je een jonkie onder de ouderen. Lees daarom ook eens de tips voor de jongere leeftijdsgroepen!

TIP #15

Verdiep je wat meer in het onderwerp

Kijk hier voor extra informatie om je gezondheid te verbeteren.

Ga lekker zitten man!

Zo zit je goed.

Lees meer

Gevaarlijke stoffen.

Weet hoe je ermee om moet gaan.

Lees meer

Check je stoel

Is jouw chauffeursstoel goed ingesteld?

Download

Vitaal blijven

Zo houd je het tot ver na je AOW vol.

Download

Stoppen met roken

Stoppen met roken. Gewoon doen.

Lees meer

PMO onderzoek

Herken gezondheidsrisico’s op tijd.

Lees meer

RIE

Gezond en veilig werken start met een RIE

Lees meer

Gezond eten

Gezonder eten is best makkelijk

Lees meer

Zo blijf je vitaal aan het werk

Bekijk het filmpje.

Bekijk het filmpje

Check je vitaliteit

E-learning voor meer inzicht in je vitaliteit.

Lees meer

E-learning slapen

>Slaap is belangrijker dan je denkt.

Lees meer

Maatregelen tegen pesten

Dit kun je doen om het te voorkomen.

Lees meer

Ter inspiratie:

Zo blijven ze bij van Stipdonk gezond aan het werk.

Bekijk de film
Stap 2

Maak er samen werk van

Alles wat je zelf kunt doen en aan inspiratie opdoet is mooi. Maar het is vooral belangrijk dat je het op je werk met elkaar bespreekt. Heel vaak is er veel meer mogelijk dan mensen denken. Alleen moet je als werknemer of werkgever natuurlijk wel weten wat er bij elkaar speelt. We helpen je graag om dat met elkaar op een goede manier te doen. Aan de slag!

Aan de slag