In welke fase van je
loopbaan zit jij?

 • tot 30 jaar

  Je bent jong, dus de kans is groot dat jou nog nooit iets overkomen is in je mooie vak. Houden zo, want je lijf moet nog een heel leven mee. Als je de risico’s kent en weet hoe je gevaren kunt voorkomen, dan ben je al goed bezig.

 • 30+ jaar

  Een gezegde is ‘Hoe langer je werkt, hoe veiliger je dat doet’. De kans is echter groot dat je werk routine wordt en er bijna niet meer bij nadenkt. Het is dus zaak om altijd scherp te blijven. Houd jij de risico’s altijd in het oog, en weet jij wat je in noodsituaties moet doen? Dan ben je al goed bezig man.

 • 45+ jaar

  Hoe ouder hoe wijzer, zeggen ze altijd. Je weet waar de gevaren op de loer liggen en hebt alles onder controle. Maar controleer je jezelf ook? Laat je gewoon nakijken, met name je oren en ogen. Dan heb je het qua veiligheid – voor jezelf en voor anderen –gewoon prima voor elkaar.

 • 55+ jaar

  Ongelukken komen vaker voor als je ouder wordt, doordat je reactiesnelheid, conditie en spierkracht achteruit gaan. Goed slapen, korte pauzes nemen, lekker blijven bewegen, je gezondheid laten checken, het werkt allemaal mee om je fit en vitaal te houden. Zo blijf je veilig van je vak genieten.

Test jezelf
Hoe veilig werk jij?

Doe de
veiligheidscheck

Deze test laat zien of je verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van gezondheidsklachten. Lees onderstaande vragen rustig door en antwoord vooral eerlijk.

Voer jij alleen werkzaamheden uit waarvoor je bent opgeleid, of waarvoor je instructie hebt gehad?

Ben je altijd uitgerust als je ’s ochtends met werken begint?

Neem jij voldoende pauzes bij lange werkdagen?

Controleer jij je machines altijd voordat je aan de slag gaat? En repareer je wat onveilig is?

Maak je altijd spiegels, ruiten, verlichting en het trapje schoon?

Ken je de hoogte en breedte van je trekker, machine of vrachtwagen?

Gebruik je altijd de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen?

Meld je incidenten en storingen altijd bij je werkgever?

Verwijder je de uitstekende delen als je de openbare weg op gaat, of scherm je ze af?

Houd je je altijd aan de maximum snelheid?

Ga je alleen de openbare weg op als het echt noodzakelijk is?

Dit is jouw uitslag. Heb je een of meer keer ‘nee’ geantwoord, denk dan goed na wat je anders kan doen. Meer informatie nodig? Bekijk dan de tips & trics.

Herkenbaar?
Lees de verhalen van jouw vakgenoten

#

Mijn werk is een uit de hand gelopen hobby.

Persoonlijke verhalen
#

Vraag en antwoord

 • Hoe veilig is mijn werkplek?  

  Werk altijd met gezond verstand en op een veilige manier. Veiligheid is nooit overdreven en denk nou niet ’t gaat wel voor een keertje. Verantwoord werken is lijfsbehoud en van levensbelang, want je lijf moet je hele leven nog mee! Kijk voor tips en voorbeelden eens op www.agroarbo.nl.

 • Waarom is pauze nemen zo belangrijk?  

  Een pauze geeft je even rust, maakt je weer scherp en alert en verhoogt daardoor de productiviteit. Doorwerken zonder pauze, duurt per saldo meestal langer. Bovendien is de kans op ongelukjes groter!

 • Wat is de rol van de arbeidsinspectie?  

  De arbeidsinspectie heet tegenwoordig inspectie SZW. Ze willen eerlijk, gezond en veilig werk voor iedereen. Werkgevers en werknemers hebben hiervoor zelf een verantwoordelijkheid en kunnen beboet worden als de regels overtreden worden.

 • Waar vind ik informatie over veilig werken?  

  Kijk eens op www.agroarbo.nl bij mechanisch loonwerk. Daar vind je de checklist voor de dagelijkse praktijk. Je kunt zien waar jij op moet letten en je kunt ook lezen wat je werkgever voor je moet doen. Alles wat op deze site staat is goedgekeurd door inspectie SZW (vroeger de arbeidsinspectie). Hier komen telkens nieuwe onderwerpen bij. Op deze site moet te vinden zijn wat jij wilt weten. Als je onderwerpen mist, laat het dan weten!

 • Moet ik over veiligheid met mijn werkgever/werknemer in gesprek?  

  Het is verstandig om je vragen over veilig werken bespreekbaar te maken. De werkgever is financieel verantwoordelijk voor de gezondheid van de werknemer. Beiden dienen zich dat te realiseren.

 • Werken bij warm weer  

  Tijdens het werken bij warm weer, zijn er een aantal zaken waar je als werkgever én werknemer op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk luchtige, bedekkende kleding te dragen en is het belangrijk om goed te blijven drinken.

 • Werken bij vorst  

  Tijds het werken bij lage temperaturen zijn er ook een aantal zaken waar je als werkgever én werknemer op moet letten. Zorg bijvoorbeeld voor goede persoonlijke beschermingsmiddelen en pauzeer op een verwarmde plek.

Aan de slag!
Maak je werk veiliger

Stap 1

Hier kun je zelf mee aan het werk

Werk veilig. Voel je veilig. Om je veiligheid te vergroten kun je zelf veel doen, maar praat er ook over met je werkgever. Want als het werk veiliger kan, meld het dan! betrekking hebben op je werk.

Tips & tricks

Alles wat je nodig hebt om veilig te werken.

Ga in gesprek met je leidinggevende als de werkomstandigheden beter kunnen. Denk niet dat je dan zeurt, want elke werkgever wil dat zijn bedrijf veilig is.

TIP #1

Spring je altijd van je machine af? Is het trapje voor watjes? Het punt is dat je enkels, rug en knieën ook niet van watjes zijn gemaakt. Lees meer ... Zij vinden het fijner als je het trapje neemt en achterwaarts de machine verlaat, zodat ze nog lang en onbeschadigd hun werk kunnen doen. Net als jij. Draag bij voorkeur geen klompschoenen.

TIP #2

Durf je collega’s aan te spreken als ze onveilig werken. Dat is geen kritiek voor ze, maar een goeie tip. Ga daarbij niet met je vinger wijzen, maar blijf respectvol en wijs liever naar het belang van veilig werken. Lees meer ... Vertel rustig wat je ziet of hoort (de feiten) en zeg wat je ervan vindt (je argumenten). Komt het vaker voor, maak er dan een duidelijke afspraak over in het werkoverleg. En, eerlijk is eerlijk, je moet zelf natuurlijk ook open staan voor aanwijzingen van je collega’s.

TIP #3

Is je dialect of accent wel eens de aanleiding geweest voor een gevaarlijk misverstand? Omdat je collega je bijvoorbeeld niet goed heeft begrepen? Lees meer ... Wees je daar dan van bewust en probeer zo goed mogelijk Nederlands te spreken. Beheers je de Nederlandse taal niet voldoende omdat het niet je eerste taal is, volg dan een cursus Nederlands.

TIP #4

Werk mee aan voorlichting en instructie en zeg het direct als je iets niet begrijpt.

TIP #5

Bekijk de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) van je bedrijf eens en ga na welke maatregelen er getroffen worden voor de aanwezige risico’s.

TIP #6

Is je werkgever aangesloten bij Stigas en wil je meer weten over gezond en veilig werken? Denk dan eens aan het preventiespreekuur van Stigas. Lees meer ... Een bezoek aan het preventiespreekuur is gratis voor werknemers van bedrijven die bij Stigas zijn aangesloten. Ze helpen je met al je vragen over persoonlijke beschermingsmiddelen, de risico’s op je werk en nog veel meer. Bel 085-0440700 voor een afspraak.

TIP #7

Neem de arbocatalogus eens door die speciaal voor jou als loonwerker is ontwikkeld. Je vindt er oplossingen en aanbevelingen hoe je als bedrijf, werkgever en werknemer gezond en veilig in de sector groen, grond en infrastructuur kunt werken.Lees meer ...

Ben je graag goed voorbereid op de toekomst? Lees dan ook de tips voor de andere leeftijdsgroepen!

TIP #8

Wist je dat de meeste ongelukken op de weg gebeuren door bestuurders van (land)bouwvoertuigen die de risico’s niet kennen? Daar wil je toch niet bij horen? Lees meer ... Neem daarom het volgende rijtje even door:

- Ga je de openbare weg op, verwijder dan eerst de uitstekende delen of scherm ze af.
- Rijd niet te hard.
- Houd er rekening mee dat andere weggebruikers geen rekening houden met de beperkingen van je voertuig.
- Ga alleen de openbare weg op als het echt noodzakelijk is.

TIP #9

Als je een ongeluk ziet, wil je natuurlijk direct helpen. Logisch en menselijk, maar op zo’n moment verliezen de meeste mensen ook hun eigen veiligheid uit het oog. Kortom, denk bij een ongeval eerst aan je eigen veiligheid, want als jou ook wat overkomt kun je die ander niet helpen.

TIP #10

Check geregeld even of je veilig werkt. Ga naar www.agroarbo.nl en klik onder het kopje ‘Veiligheid’ op het werk dat je doet. Je komt dan op een pagina waar je een checklist vindt voor de dagelijkse praktijk. Print ‘m uit en bespreek ‘m ook eens met je collega’s. Lees meer ...

Je hebt al heel veel ervaring en ook nog een hele tijd voor de boeg. Lees daarom ook eens de tips voor de andere leeftijdsgroepen!

TIP #11

Laat eens een periodiek medisch onderzoek (PMO) doen. Er zijn voor jou als werknemer geen kosten aan verbonden en je bent de enige die de resultaten te horen krijgt. Lees meer ... Gewoon even checken hoe het met je gaat. Dat is niet alleen slim om te doen, maar kan ook nog leuk zijn door het samen met je collega’s te doen. Vraag er naar bij jouw werkgever.

TIP #12

Bekijk de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) van je bedrijf eens en ga na welke maatregelen er getroffen worden voor de aanwezige risico’s.

TIP #13

Check geregeld even of je veilig werkt. Ga naar www.agroarbo.nl en klik onder het kopje ‘Veiligheid’ op het werk dat je doet. Je komt dan op een pagina waar je een checklist vindt voor de dagelijkse praktijk. Print ‘m uit en bespreek ‘m ook eens met je collega’s.

TIP #14

Met jouw staat van dienst kun je gerust collega’s aanspreken als ze onveilig werken. Dat is geen kritiek voor ze, maar een goeie tip. Lees meer ... Je wijst daarbij niet met je vinger, maar bespreekt liever kalm en respectvol het belang van veilig werken. Vertel rustig wat je ziet of hoort (de feiten) en zeg wat je ervan vindt (je argumenten). Komt het vaker voor, maak er dan een duidelijke afspraak over in het werkoverleg. En natuurlijk sta jij ook open voor feedback van je collega’s. Ook al heb je nog zoveel ervaring, toch?

Voel jij je jonger dan je bent? Lees dan ook de tips voor de jongere leeftijdsgroepen!

TIP #15

Neem af en toe korte pauze tijdens je werk. Het geeft je rust en maakt je weer scherp en alert. En dat houdt de kans op ongelukjes kleiner.

TIP #16

Met voldoende slaap voel jij je vrolijker, energieker en alerter. Hoe je beter kunt slapen? Drink geen koffie of andere drankjes met cafeïne of veel suiker. Lees meer ... Kijk een uur voor het slapen gaan ook niet meer naar een beeldscherm (tv, smartphone of tablet). Dit verstoort de aanmaak van melatonine en daar val je nu juist sneller van in slaap.

TIP #17

Ken je alle veiligheidsinstructies nog? Vraag ze gewoon nog een keer aan een collega of aan je werkgever.

TIP #18

Met jouw staat van dienst kun je gerust collega’s aanspreken als ze onveilig werken. Dat is geen kritiek voor ze, maar een goeie tip. Lees meer ... Je wijst daarbij niet met je vinger, maar bespreekt liever kalm en respectvol het belang van veilig werken. Vertel rustig wat je ziet of hoort (de feiten), zeg wat je ervan vindt (je argumenten). Komt het vaker voor, maak er dan een duidelijke afspraak over in het werkoverleg. En natuurlijk sta jij ook open voor feedback van je collega’s. Ook al heb je nog zoveel ervaring, toch?

TIP #19

Check geregeld even of je veilig werkt. Ga naar www.agroarbo.nl en klik onder het kopje ‘Veiligheid’ op het werk dat je doet. Lees meer ... Je komt dan op een pagina waar je een checklist vindt voor de dagelijkse praktijk. Print ‘m uit en bespreek ‘m ook eens met je collega’s.

TIP #20

Laat eens een periodiek medisch onderzoek (PM) doen. Er zijn voor jou als werknemer geen kosten aan verbonden en je bent de enige die de resultaten te horen krijgt. Lees meer ... Gewoon even checken hoe het met je gaat. Dat is niet alleen slim om te doen, maar kan ook nog heel leuk zijn door het samen met je collega’s te doen. Vraag er naar bij jouw werkgever.

Als 55 plusser ben je een jonkie onder de ouderen. Lees daarom ook eens de tips voor de jongere leeftijdsgroepen!

TIP #21

Verdiep je wat meer in het onderwerp

Kijk hier voor extra informatie om de veiligheid te vergroten.

Checklist veiligheid

Hoe veilig werk jij? Doe de check.

Lees meer

Bekneld raken

Met deze tips zal dit jou niet gebeuren.

Bekijk de film

Preventiespreekuur

Vragen over gezond en veilig werken?

Lees meer

Arbocatalogus

Ontdek hoe je gezond en veilig werkt.

Lees meer

Voorkom aanrijdingen

Zet veiligheid op 1.

Lees meer

Een ongeval?

Praat het van je af!

Download

Checklist Veilig werken

Print ‘m uit en bespreek ‘m met je collega’s.

Lees meer

RIE

Gezond en veilig werken? Begin met een RIE

Lees meer

Werken rondom scholen

Werk je bij een school? Zo doe je dat veilig.

Download

Test je ogen

Zelf je ogen testen met de Snellenkaart.

Lees meer
Stap 2

Maak er samen werk van

Alles wat je zelf kunt doen en aan inspiratie opdoet is mooi. Maar het is vooral belangrijk dat je het op je werk met elkaar bespreekt. Heel vaak is er veel meer mogelijk dan mensen denken. Alleen moet je als werknemer of werkgever natuurlijk wel weten wat er bij elkaar speelt. We helpen je graag om dat met elkaar op een goede manier te doen. Aan de slag!

Aan de slag