Voorheen werkte Jan Kees Nannes van Loonbedrijf Nannes uit Warmenhuizen met eveneens het Italiaanse merk Ferrari, maar dan met de F-max plantmachine. “Bij deze plantmachine moest op iedere regel iemand zitten om een plantje te planten. Deze persoon haalde dan een plug met het plantje uit de tray en zette die dan netjes in de carrousel. Je had zes regels, dus zes man personeel nodig. Ik liet de klant bij voorkeur deze machinebezetting regelen.”

 

Ferrari Futura Twin

Voor vijf jaar geleden echter was er een klant van de loonwerker, een grote spitskoolteler, die vroeg aan Nannes of hij bij hem proef wilde draaien met planten door middel van de Ferrari Futura Twin. Dus liet de loonwerker via zijn Mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman een Futura Twin (met optie tot koop) uit Italië overkomen en ging vanaf voorjaar 2020 proefplanten bij deze spitskoolteler. Planten met deze hypermoderne plantmachine is voor de klant natuurlijk wel iets duurder dan met een gangbare plantmachine. Het Warmenhuizense loonbedrijf rekent honderdzestig euro per uur meer bij planten met de Futura Twin dan met een gangbare plantmachine.

 

Trays naar zijkanten verplaatst

Nannes draaide er vervolgens één jaar mee in deze teelt. “Echter, de plantmachine was te zwaar voor de Valtra N 113 tractor met 125 pk die ervoor stond. Met twee volle rekken met trays achterop was het écht krap aan.” Dus vroeg hij aan Kooiman of die de rekken naar de zijkant wilde verplaatsen. Vanaf toen ging het veel makkelijker en tevens ging het laden op de kopakker veel makkelijker. Nannes draaide vervolgens weer één jaar proef met de plantmachine in de spitskool. “Omdat deze spitskoolteler erg tevreden was met de Futura Twin besloot hij om zelf een Ferrari Futura Twin-plantmachine te kopen. Hij koos voor een zelfrijder. Daardoor hadden wij echter geen werk meer natuurlijk.” Vandaar dat Nannes de plantmachine weer terug bracht naar Kooiman.

Aanvankelijk was de gedragen plantmachine te zwaar voor de Valtra N 113 tractor (125 pk) die ervoor stond. Dus vroeg Jan Kees Nannes aan Kooiman of hij de rekken naar de zijkant wilde verplaatsen. “Vanaf toen ging het veel makkelijker en tevens ging het laden op de kopakker veel makkelijker.”

In december 2021 kwam echter weer de vraag om honderd hectare kool te planten met de Futura Twin. Nannes: “Deze teler wilde per se dat het volautomatisch geplant zou worden. Helaas konden wij echter geen Ferrari Futura Twin geregeld meer krijgen via Kooiman. Ik moest de koolteler teleurstellen.” Nannes had gesprekken met TTS over haar geautomatiseerde plantmachines. Het bleef echter bij gesprekken.

 

Weekendje weg

In maart 2023 ging Nannes met zijn gezin een weekendje weg. Toen hij terugkwam bleek Kooiman voor hem een Ferrari Futura Twin gekocht te hebben in Canada, een gedragen versie. Deze Canadese machine was echter 5,5 meter breed en Nannes wilde de maximale breedte op 3,5 meter hebben. “Dan kan ik er namelijk gewoon mee over de weg en anders moet hij iedere keer op een trailer. Zo ver ik weet, ben ik momenteel de enige in Nederland die een gedragen uitvoering heeft van 3,5 meter.” Het ombouwen naar 3,5 meter inclusief geïntegreerde hydraulische zijrekken werd gedaan door Mechanisatiebedrijf Kooiman. Daarnaast werden er nog flink wat aanpassingen ter verbetering toegepast om de machine optimaal te laten functioneren.

Omdat dit natuurlijk tijd vergt en de Canadese plantmachine pas in april 2023 in Nederland was, kon de loonwerker pas begin juni 2023 ermee beginnen te planten. Het planten verliep vrijwel meteen vlekkeloos, op enkele kinderziektes na. Hier en daar moest nog wel wat afgesteld worden. Hij plantte twintig hectare spitskool en 25 hectare andere koolsoorten. Nannes: “En ook nog eens vijf hectare proefvelden voor Bejo Zaden. Die bespaarden daarmee maar liefst zo’n twaalf man personeel per uur teruggerekend. Bejo wil dus inderdaad graag dat ik weer kom, dat kun je je voorstellen.” Het bedrijf wil dat de Noord-Hollandse loonwerker dit jaar ook de koolplantjes voor de kleinere koolproeven gaat planten.

 

Lees verder op de website van De Loonwerker

Ook interessant

Afstand houden in het verkeer

Heb je veel ruitschades of lakschades aan de voorkant van je voertuig? Moet je regelmatig krachtig remmen als je voorganger vertraagt? Dan is er een...

Lees verder

Weren, kleren en smeren: zo werk je veilig in de zon!

We hebben er allemaal naar uitgekeken, de zon! Maar we moeten daarbij niet vergeten dat langdurige blootstelling aan zonlicht huidbeschadiging of zelfs huidkanker kan veroorzaken....

Lees verder

Een kijkje onder de motorkap van Loonbedrijf Kuunders

Loonwerkers voeren zeventig tot tachtig procent van het bemestingswerk uit. Logisch dus om aan hen te vragen hóe ze dat doen, waar ze op letten...

Lees verder