Anita Koonstra is samen met haar man (Harry) eigenaar van Loon- en grondverzetbedrijf Koonstra in Vinkenbuurt. Ze hebben het bedrijf overgenomen van de ouders van Harry en zijn met 18 medewerkers werkzaam op het gebied van grondverzet, precisielandbouw, cultuurtechniek en agrarisch loonwerk. Anita werkt op het kantoor van het bedrijf. Ze doet administratieve werkzaamheden zoals de facturatie en onderhoudt de website en de Facebookpagina van Koonstra. Zelf folders maken, vindt ze ook leuk om te doen omdat ze zo haar hobby fotografie kan combineren met het maken van content voor de website en sociale media.

 

“Als je niet uitkijkt, ben je altijd met je werk bezig”

 

Met drie kinderen van 14, 12 en 10 jaar hebben Harry en Anita naast een drukke zaak ook een druk gezinsleven. Om daarin de balans te vinden, probeert Anita zaterdags en woensdagmiddag vrij te zijn. Dan is ze thuis voor de kinderen. “Dat is een bewuste keus” zegt Anita. “Als je niet uitkijkt ben je altijd met het bedrijf bezig. We proberen de zaterdagen ook zoveel mogelijk vrij te houden voor onze mensen, maar soms moet er gewoon gewerkt worden. Maar als ze vrij vragen tijdens drukte, dan proberen we dat altijd te regelen. Je vraagt soms veel van je medewerkers, dus het is belangrijk om ook iets terug te doen. Zo kunnen ze in de zomer ook twee, drie weken aaneengesloten vakantie opnemen.”

 

“Het kan nooit veilig genoeg zijn”

 

Harry en Anita zijn betrokken bij hun mensen. Anita: “Elke werkdag starten we met een gesprek met de medewerkers over de werkzaamheden van die dag en geven we indien nodig tips over veiligheid. Het is belangrijk dat ze samen alert zijn en elkaar aanspreken op het veilig uitvoeren van hun werk. Zo kan iedereen aan het einde van de dag weer veilig naar huis. Wat veiligheid betreft hebben we in het najaar bij de start van de maïsoogst een speciale brief gemaakt voor alle medewerkers. Hierin hadden we uiteen gezet hoe ze veilig konden werken. Met tips als ‘Maak de machine schoon voordat je de weg op gaat’, ‘Zorg dat er geen modder op de weg terecht komt’ en ‘Plaats borden’.”

 

“Met poppen ‘spelen’ voor de veiligheid”

 

“Voor veiligheid zorg je samen” vervolgt Anita. “Zo geven we een paar keer per jaar VOMOL voorlichting op basisscholen over de gevaren van landbouwvoertuigen. Ik denk dat dit heel belangrijk is. We laten de kinderen op de trekker zitten en laten ze achter de trekker langs lopen. Zo kunnen ze zien wanneer ze zichtbaar zijn en wanneer niet. Vaak nemen we ook een ploeg mee want die zwenkt nogal uit. We hebben daar een pop bij (van het project VOMOL ) en vragen aan de kinderen om hem op een plek neer te zetten waar ze denken dat hij veilig staat. Dan rijden we er met de machine langs en komen ze erachter of ze het goed gedaan hebben. Zo maken we ze spelenderwijs bewust van de gevaren. Ik leer mijn eigen kinderen ook altijd dat ze in de berm moeten gaan staan als er een landbouwvoertuig aankomt.”